Ook Dumitrescu naar Europese Hof

BOEKAREST, 16 FEBR. De Roemeense voetballer Ilie Dumitrescu, die van de Britse autoriteiten geen vergunning krijgt om voor West Ham United uit te komen, maakt zijn zaak aanhangig bij het Europese Hof. Hij vindt dat vrij verkeer voor werknemers ook voor niet ingezetenen van de Europese Unie (EU) geldt. De international staat onder contract bij de Londense club Tottenham Hotspur.

De zaak van Dumitrescu kan worden gezien als een testcase, in vervolg op de Bosman-affaire. De Belgische voetballer kreeg gedaan dat het transfersysteem werd afgeschaft en dat er geen beperking meer is van het aantal buitenlanders per club, mits het burgers uit de EU betreft.

Dumitrescu, gesteund door advocaten van zowel Tottenham als West Ham, is bereid af te zien van de stap naar het Europese hof, als hij alsnog toestemming krijgt van club te veranderen. Zijn manager Becali verklaarde: , Alleen in Engeland is het nodig een nieuwe werkvergunning aan te vragen, als je van de ene binnenlandse club naar een andere verhuist. Dat accepteren we niet.'' De betreffende Britse instantie weigert Dumitrescu een tweede vergunning, omdat hij niet langer wordt beschouwd als een aanwinst voor de Premier League. Sinds zijn komst in 1994 speelde hij minder dan 75 procent van de wedstrijden van de 'Spurs'.

Vooralsnog loopt Dumitrescu het risico het land te worden uitgezet. Hij traint nog wel bij Tottenham, maar is niet meer speelgerechtigd omdat hij een nieuwe werkvergunning heeft aangevraagd. De eerste is daardoor niet meer rechtsgeldig.

Volgens Becali is sprake van rechtsongelijkheid. “Spelers afkomstig uit niet EU-landen worden in de huidige omstandigheden gediscrimineerd.”

Als Dumitrescu van het Hof gelijk krijgt, heeft die uitspraak verstrekkende gevolgen voor de transferrechten van spelers van buiten de EU-landen. Zo concludeerde Ajax onlangs, dat de club op basis van de huidige regelgeving geld kan vragen voor de Nigeriaan Kanu, wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt. (Reuter)