Noord-Korea dreigt met 'harde acties' na vlucht ex-vrouw Kim

SEOUL, 16 FEBR. Noord-Korea heeft Zuid-Korea vandaag gedreigd met “harde represailles” als mocht blijken dat Seoul heeft meegewerkt aan het overlopen van Sung Hae Rim, een ex-vrouw van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il.

“Onze represailles zullen niet bestaan uit loze woorden, maar uit zware maatregelen”, zo liet het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA weten. Hoewel de naam van Sung door KCNA niet wordt genoemd, neemt Zuid-Korea aan dat de dreigementen op haar verdwijning betrekking hebben.

De kwestie Sung is nog altijd door mysteries omgeven. Vaststaat dat zij vanaf eind vorige maand in Zwitserland verbleef. Daar zou ze kortgeleden, samen met haar zuster, een nicht en een Noordkoreaanse functionaris, zijn overgelopen, maar waar het gezelschap zich bevindt is onduidelijk. De afgelopen jaren liepen tientallen mensen uit het streng communistische Noord-Korea over naar Zuid-Korea; de meesten van hen reisden via een derde land naar Seoul. De Zuidkoreaanse regering beseft dat het overlopen van Sung Hae Rim in Pyongyang zeer gevoelig ligt en schuwt daarom elke publiciteit over het onderwerp. Een neef van Sung vluchtte vorig jaar al naar Seoul, een feit dat tot deze week geheim werd gehouden. Zuid-Korea is bevreesd dat een te grote aandacht voor de zaak tot militaire actie uit het noorden kan leiden en de dreigementen met represailles van KCNA wijzen in die richting.

Hoewel Sung Hae Rim geen enkele functie bekleedde in Noord-Korea en sinds haar scheiding van Kim, eind jaren zeventig of begin jaren tachtig, zelfs regelmatig werd verbannen naar het buitenland, wordt aan haar vlucht door Pyongyang een grote symbolische waarde toegekend. KCNA schreef vandaag, ook in een kennelijke verwijzing naar de overgelopen Sung, dat Zuid-Korea “het onschendbare prestige van onze hoogste leider aanvalt”. De zaak komt voor Pyongyang uiterst ongelegen - Kim Jong Il is vandaag 54 jaar geworden, een dag die in Noord-Korea “de grootste nationale feestdag” wordt genoemd. Kim Jong Il nam in juli 1994 officieus het roer over van zijn toen overleden vader Kim Il Sung. Kim jr. is echter nog steeds niet officieel benoemd in de twee hoogste functies die zijn vader bekleedde: het presidentschap en de leiding van de communistische partij. (AFP)