Koers Olies verder omlaag op vast gestemd Damrak

AMSTERDAM, 16 FEBR. Op het Damrak dreunden de tegenvallende cijfers van Koninklijke Olie nog na. Na bekendmaking van de jaarresultaten gisteren verloor het oliefonds al ruim een tientje, vanochtend kwam daar bij de opening vijf gulden bij, waarna een gedeeltelijk herstel volgde. De AEX stond aan het einde van de ochtend ruim drie punten hoger op 514,26.

AMSTERDAM De koersontwikkeling van de 'Olies' was tegen de trend in, want bijna alle aandelen op het Beursplein 5 lagen er vandaag gezond bij. Na een zwak begin van de handel trokken de koersen in snel tempo op naar hogere niveaus. Voor 'Olies' was ook vandaag weinig appreciatie. Nadat de koers gisteren al met 10,70 gulden was ingezakt en daar in het eerste uur vanochtend nog eens vijf gulden bijkwam, volgde later in de ochtend herstel. Tegen het lunchuur bedroeg het vandaag opgelopen verlies nog altijd 1,50 gulden op 230,60.

De positieve stemming voor de overige fondsen kwam mede door vraag vanuit de Optiebeurs. Omdat veel index-termijncontracten vandaag aflopen, was er veel belangstelling voor mandjes aandelen. Ook de stabiele obligatiemarkt, de nagenoeg gelijk gebleven dollarkoers en de redelijk goede start van Londen en Frankfurt ervoeren de handelaren als positieve factoren. “Beleggers zijn bang de trein te missen en melden zich weer aan als koper”, zei een commissionair.

De omzet in Philips was, na de presentatie van de jaarcijfers gisteren, opnieuw aan de hoge kant. De 'Flippen' waren gewild, want het aandeel won 4 dubbeltjes op 66,80 gulden. Polygram, de amusementsdochter van Philips, kreeg er 0,80 gulden bij op 96,80. Luchtvaartfonds KLM schoot 1,40 gulden omhoog op 56,30 en uitgeversconcern VNU met 0,60 op 26 gulden. Ook Akzo en Unilever waren gevraagd. Akzo kreeg er 1,90 bij op 187,70 en Unilever, gretig op het overnamepad, won 1,80 gulden op 237 gulden.

De dollar, die gisteren de markt uitging op 1,6460 gulden, verloor fractioneel terrein en deed tegen het middaguur 1,6435.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een wisselvallig verloop laten zien en eindigde wederom op verlies. Verloor het Dow Jones-industrial gemiddelde woensdag bijna 22 punten, gisteren kwamen daar nog 28,18 punten verlies bij. Het gemiddelde eindigde op een slotstand van 5.551,37 punten. De dagomzet bedroeg 413 miljoen aandelen. De handel had een grillig verloop, waarbij de beursindex nu eens op winst, dan weer op verlies stond. De daling van de obligaties woog uiteindelijk het zwaarst op de aandelenkoersen. Het verlies op de Newyorkse beurs was overigens breder dan woensdag, toen de transportindex nog winst wist te halen. Deze index moest het nu ook doen met een daling. Ongerustheid bestaat er onder de handelaren nog niet. Na de recordreeeks die woensdag pas werd onderbroken, is het tijd voor een correctie, zo luidt de mening.

De dollar stond tegen het einde van de handel in New York op 1,6425 tegen 1,6395 woensdag. TOKIO De koersen op de Japanse effectenbeurs verloren terrein. Het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen daalde met 83,42 punten tot 20.802,77. Een oorzaak van de daling was niet aan te wijzen. Sommige handelaren wezen op de aanhoudende onzekerheid rond het debâcle met de hypotheekbanken in Japan.