Justitie verzoekt Suriname getuigen drugszaak te horen

DEN HAAG, 16 FEBR. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft bij haar Surinaamse ambtgenoot een verzoek ingediend voor het verhoor van enkele Surinaamse getuigen in een Nederlandse zaak. Dit zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het gaat om de zaak Kobus L. L. werd vorig jaar tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens drugshandel.

Het gerechtshof in Den Haag vroeg in november vorig jaar om het verhoor van oud-legerleider Bouterse en diens voormalige rechterhand Graanoogst. Justitie wil niet zeggen of die twee namen in het rechtshulpverzoek voorkomen, omdat het een lopende zaak betreft. Behalve Bouterse en Graanoogst zou de Nederlandse rechter-commissaris nog dertien personen in Suriname moeten horen in verband met de zaak, zo bepaalde het hof vorig jaar.

'Kobus de zigeuner', zoals zijn bijnaam luidt, heeft altijd gezegd dat hij eerlijk handel dreef met Suriname. Uit verklaringen van een later doodgeschoten getuige zou blijken dat ambtenaren van het ministerie van Bosbouw, leden van het Junglecommando en het leger zouden hebben meegewerkt aan het transport van cocane naar Nederland.

Het horen van Surinaamse getuigen in Nederlandse rechtszaken is mogelijk omdat sinds oktober vorig jaar het rechtshulpverdrag tussen Nederland en Suriname weer van kracht is.