EU: Japanse markt open voor paprika

BRUSSEL, 16 FEBR. De Europese Commissie heeft Japan gisteren gevraagd vaart te maken met het opheffen van handelsbelemmerende regels.

Onder andere Nederlandse exporteurs van paprika's en tomaten hebben te lijden onder de eisen die Japan stelt alvorens de grenzen te openen. De Europese Commissie stuurt volgende week een delegatie van hoog niveau naar Tokio. De missie zal er bij Japan op aandringen zich aan de afspraken te houden, aldus een woordvoerder in Brussel. De EU-delegatie neemt vanuit Brussel een klachtenlijst mee voor de Japanse regering. De lijst bevat tal van regels die Tokio stelt aan buitenlandse ondernemingen die zich op de Japanse markt bewegen. Zo maakt Brussel bezwaar tegen eisen die Japan stelt aan Nederlandse exporteurs van paprika's, tomaten en sierteeltproducten. Nederland moet zich moeite getroosten om Japan ervan te overtuigen dat de schadelijke mediterrane fruitvlieg niet voorkomt in Nederland. Als Japan formeel zou erkennen dat Nederland vrij is van de bewuste fruitvlieg, kunnen tal van kostbare maatregelen achterwege blijven. (ANP)