Drie slag is uit

Kabeltje, kabeltje in de wand, wie is het sportiefste in het land? Ik, riepen ING, Philips en Endemol.

En weg waren zij, achter het sportnet van media-makelaar Willem van Kooten aan. Jullie doen toch ook mee, riepen zij tegen de kabelbroertjes, die wat beteuterd stonden te kijken. “Een beetje tegen de bal trappen, 't is maar een spelletje.” De kabelexploitanten aarzelden. Zij wilden eerst meer weten over de spelregels. Veel wijzer werden zij niet. Alle sporen liepen dood in Amsterdam, in een kantoorkolos, net naast die van ING, maar dat was toeval. De kabelbroertjes stonden voor de toren van Stibbe Simon, een advocatenkantoor. Nee, hét advocatenkantoor. Het kantoor van mr. M. van Empel, die deze week bij de Europese Commissie de case voor sportnet maakte. En het kantoor van mr. J. van Veggel, de huisadvocaat van Joop van den Ende en tevens commissaris van Endemol. En het kantoor van mr. H. Verhagen, de enig commissaris van De Smalle Wal BV, de investeringsmaatschappij van Willem van Kooten, die weer commissaris bij Endemol is. Het is erop of eronder voor de Stibbe-juristen. Van den Ende's eerste tv avontuur met TV-10 liep stuk op de Nederlandse mediaregels, Endemols waagstuk met RTL en Veronica in de Holland Media Groep mislukte onlangs door ingrijpen van de Europese Commissie. Bij straatvoetbal geldt: 'drie corners pinantie'. Dit zijn Amerikaanse toestanden, daar gelden de regels van baseball. Drie slag is uit.

    • Menno Tamminga