Daf Bus neemt carrosseriefabriek Smit uit Joure over

EINDHOVEN, 16 FEBR. Daf Bus International koopt de in het Friese Joure gevestigde Smit Carrosseriefabriek. Dit heeft algemeen Daf Bus-directeur M. van Rossem meegedeeld. Bij Smit werken tachtig mensen, Daf Bus telt 150 werknemers.

Daf Bus kon de onderneming overnemen, omdat de huidige eigenaren-directeuren, de heren J. Smit en A. Smit, geen opvolgers hadden. “Ze waren op leeftijd gekomen”, aldus Van Rossem.

Er wordt onderzocht of Daf Bus, toekomstige dochter Smit en collega Berkhof uit Valkenswaard meer kunnen samenwerken op het gebied van inkoop en ontwikkeling. Volgens Van Rossem is het absoluut niet de bedoeling dat de drie partijen gaan fuseren. Er moet vooral samenwerking ontstaan tussen Smit en Berkhof, die voorheen concurrenten van elkaar waren. Daf Bus heeft volgens Van Rossem een goede relatie met Berkhof. De Valkenswaardse onderneming koopt regelmatig onderstellen van Daf.

De overname van Smit Joure heeft geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. De bonden zien het zonnig in voor Smit. De Industrie- en Voedingsbond CNV verwacht zelfs uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen, aldus bestuurder M. Hietkamp.

DAF Bus is voor 51 procent eigendom van de metaal- en kunststofgroep Van der Leegte Groep (VDL), die ook een belang heeft in Daf Trucks en Bova. VDL (omzet 1995: 510 miljoen gulden) kocht zijn belang in DAF Bus in 1993, nadat deze onderstellenbouwer failliet was gegaan. Andere deelnemers in Daf Bus zijn De Rooy Internationaal Transport (30 procent) en Daf Trucks (19 procent).

In het afgelopen boekjaar werden zeshonderd op Daf Bus-onderstellen gebouwde bussen en touringcars verkocht. Zeventig procent daarvan betrof export naar het buitenland. Smit maakt per jaar ongeveer zeventig touringcars, waarvan tachtig procent op onderstellen van Daf Bus.