Criticus wil cricketploeg Australië uitsluiten van WK

NEW DEHLI, 16 FEBR. Kapil Dev, een voormalige aanvoerder van het Indiase cricketteam, heeft gisteren gepleit voor het uitsluiten van Australië en West-Indië van deelname aan het toernooi om de wereldtitel cricket. Beide landen blijven weigeren in Sri Lanka te spelen. Ze vinden dat de veiligheid van spelers en officials in het land niet voldoende is gegarandeerd.

De oud-international Dev beschuldigt de ICC (internationale cricketbond) ervan te weinig slagvaardig te zijn. “De internationale cricketbond moet ze niet alleen verbannen van de wereldkampioenschappen”, meent Dev. “Beide landen zouden ook een jaar lang verboden moeten worden om interlands te spelen.” Dev maakt zich boos over het gebrek aan macht en daadkracht bij het ICC. “De ICC heeft geen tanden.”

Australië en West-Indië (een groep Caribische elianden) weigeren in Sri Lanka te spelen naar aanleiding van de bom-aanslag in Colombo twee weken geleden. Daarbij kwamen tachtig mensen om het leven. De regering houdt de Tamil Tijgers verantwoordelijk voor de aanslag. De Australiërs en Westindiërs zouden respectievelijk morgen en op 25 februari in Colombo moeten spelen. Het Indiase persbureau PTI meldde gisteren dat beide landen een geldboete van elk 4,8 miljoen gulden boven het hoofd hangt. Er is afgelopen zondag afgesproken dat Sri Lanka beide wedstrijden wint, als de tegenstanders niet komen opdagen, en twee punten krijgt.

De twaalf deelnemers aan wereldkampioenschap, met eendagswedstrijden van maximaal 50 overs, zijn verdeeld in twee poules van zes landen. De beste vier van iedere poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Australië, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Pakistan, Zimbabwe en Kenia zijn ingedeeld in de A-poule. Nederland speelt in de B-poule morgen in de stad Baroda in India zijn eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en speelt later nog tegen Engeland, Zuid-Afrika, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. (Reuter)