'Bom heeft kenmerken IRA'; Britse politie vindt bom na twee meldingen

LONDEN, 16 FEBR. Een deel van West End, Londens theatercentrum, is gistermiddag vier uur lang afgesloten geweest nadat er een bom was gevonden in een telefooncel. De bom die in een groene reistas zat, kon door medewerkers van de Britse explosieven-opruimingsdienst tijdig worden ontmanteld. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist, maar volgens een woordvoerder van Scotland Yard droeg de bom “alle kenmerken van het verboden Ierse republikeinse leger”.

De politie kreeg gistermiddag rond halfeen twee gecodeerde telefonische waarschuwingen dat er een bom lag in West End. Onmiddellijk werd een van de drukste gebieden van Londen voor alle verkeer gesloten. Straten en pleinen als de Strand, Piccadilly Circus, Haymarket, Trafalgar Square en Oxford Street die op een doorsneemiddag door winkelend publiek en toeristen worden overbevolkt, stroomden binnen een half uur helemaal leeg. Ook acht metro- en treinstations in de driehoek van Covent Garden, Charing Cross en Oxford Circus werden ontruimd.

Het leggen van de bom in West End is een aanwijzing dat de bomaanslag bij Canary Wharf vorige week vrijdag geen incident was, geen eenmalige actie van de IRA om de Britse regering tot concessies te dwingen in het Noordierse vredesproces. Bij die bomaanslag kwamen twee mensen om het leven, vielen ruim honderd gewonden en werd voor meer dan honderd miljoen pond aan schade aangericht. Een uur vóór die explosie maakte de IRA een eind aan het staakt-het-vuren dat bijna achttien maanden had geduurd.

In An Phoblacht, het weekblad van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, heeft een van de IRA-leiders nog eens bevestigd dat het staakt-het-vuren voorbij is. Hij legde de verantwoordelijkheid voor de hervatting van het geweld bij de Britse premier, Major, die centraal overleg over de politieke toekomst van Noord-Ierland consequent zou hebben gesaboteerd. Ook leverde hij kritiek op de Ierse premier, John Bruton, die vorige week verklaarde dat hij zich verraden voelde door de IRA-bomaanslag.

De IRA-topman ontkende dat er verdeeldheid heerst binnen het verboden leger. Dat Sinn Fein zijn vredesbeleid voortzet vond hij “geen probleem”. Intussen zal de IRA de Ierse nationale rechten die door de Britten worden ontkend, verdedigen zolang dat nodig is”. De bom in West End vergroot het gevaar dat ook de loyalistische paramilitairen, de tegenhangers van de IRA, hun wapens weer zullen opnemen. De loyalisten hebben gewaarschuwd dat een tweede bom in Londen niet onbeantwoord zal blijven, verklaarde ex-premier Albert Reynolds gisteren in het Ierse parlement.

    • Dick Wittenberg