Andrew March

Andrew March: The Humble Object. De Vishal, Grote Markt 20, Haarlem. Ma. t/m za 11-17u, zo 13.17u. T/m 26 feb. Prijzen van ƒ 2.500,- tot ƒ 9.000,-.

Weinig is zo ergerlijk als een voorwerp dat net doet of het een ander voorwerp is. Een aansteker die zich vermomt als handgranaat, een pen die door wil gaan voor een thermometer of een lamp die net doet of hij een bos tulpen is. In De Vishal in Haarlem exposeert de Britse kunstenaar Andrew March deze maand onder de titel The Humble Object een vijftal gebruiksvoorwerpen die net doen of ze beelden zijn - of omgekeerd, het hangt er maar vanaf hoe je naar ze kijkt. Toch slaat ook bij March al gauw een zekere kregeligheid toe, als is de beeldhouwer niet de epigoon van Duchamp die je even in hem kunt vermoeden. Hoewel March met zijn beelden wel verwijst naar de 'ready-made' flessenrekken en sneeuwschuivers van Duchamp, maakt hij zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen als koelkasten, schuifdeuren en weegschalen zelf: met MDF en verf 're-creërt' hij de industriëel geproduceerde voorwerpen met de hand. Daarbij lijkt March op zoek naar een soort oervorm: zijn koelkast is alleen nog een rechthoekig blok met afgeronde hoeken een zijnkinderbadje is nog slechts een uit verschillende ringen opgebouwde cirkel met een blauw bodempje, zonder ventiel.Het is een merkwaardig en interessant idee, een kunstenaar die op zoek gaat naar de 'universele koelkast'. Maar helaas levert het bij March niet meer op dan droge afgeleiden, vleugellamme gebruiksvoorwerpen die noch mooi zijn, noch intrigerend. March heeft zijn universele koelkast nog niet gevonden - zijn ontwerpen lijken vooral nutteloze prototypes die maar beter niet in produktie kunnen worden genomen.

    • Hans den Hartog Jager