Zelfmoord overvaller in Pyongyang

MOSKOU, 15 FEBR. De Noordkoreaan die gisteren de Russische ambassade in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang binnendrong heeft vandaag zelfmoord gepleegd toen de politie het gebouw bestormde. Dat hebben Noordkoreaanse en Russische diplomaten meegedeeld. De overvaller schoot gisteren drie Noordkoreaanse bewakers dood. Bij de politie-operatie vandaag raakte een Noordkoreaanse bewaker gewond.

De man is geïdentificeerd als de 25-jarige sergeant Cho Myung Gil, een ex-bewaker van het centraal comité van de Noordkoreaanse communistische partij. Na zijn bestorming gisteren vroeg hij politiek asiel aan in Rusland.

Noord-Korea spreekt over een “geesteszieke” man, die het land had willen verlaten omdat hem een zware straf boven het hoofd hing. Onduidelijk is waar Cho van werd beschuldigd.

Moskou was door de zaak in verlegenheid gebracht. Hoewel na het verdwijnen van de Sovjet-Unie het bondgenootschap tussen de twee landen drastisch veranderde, zijn de Russen nog steeds gehouden aan een uitleveringsverdrag betreffende asielzoekers uit 1957. (Reuter)