Washington: groei trekt later weer aan

WASHINGTON, 15 FEBR. De economische groei van de Verenigde Staten komt in het eerste kwartaal waarschijnlijk in een dal terecht, maar zal later dit jaar weer aantrekken. Dat staat in het economisch jaarbericht van de Amerikaanse regering.

De tijdelijke groeivertraging wordt vooral veroorzaakt door de sneeuwstormen aan de oostkust, die de bedrijvigheid deels verlamden. Hoe groot de groeivertraging in het eerste kwartaal uitvalt, gaven de economische adviseurs van president Clinton niet aan. Het gisteren gepresenteerde stuk, vermeldde alleen een negatief effect van 0,25 tot 0,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar, toen het begrotingsconflict tussen het Witte Huis en de Republikeinen in het Congres tot de sluiting van een aantal overheidsdiensten leidde. De groei zal volgens de Amerikaanse regering later dit jaar vooral toenemen door de gestage daling van de lange rente in de afgelopen maanden. De consumenten zullen hierdoor meer besteden. De groeiraming voor dit jaar bedraagt 2,2 procent en voor volgend jaar 2,3 procent. In het afgelopen jaar kwam de groei volgens voorlopige cijfers uit op 1,5 procent. Een recessie is volgens Washington onwaarschijnlijk, omdat daarvoor verschijnselen ontbreken die zich bij de jongste recessies voordeden: een fikse verhoging van de inflatie met als gevolg een oplopende korte termijnrente. Van een andere aanleiding tot economische achteruitgang, een omvangrijke voorraadvorming, is evenmin sprake. Dat komt door de vertraging van de industriële produktie in de laastse tijd. (Reuter, KRF)