Voorkeur Theater

DE DRIE MUSKETIERS Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen viert zijn 25-jarig jubileum met een flitsende en briljant gedanste produktie van 'De drie musketiers'. Deze versie van de choreograaf André Prokovsky kenmerkt zich door pittig draai- en springwerk voor de mannen en rappe spitzenvariaties voor de vrouwen. 15 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 18 febr Den Haag AT&T Danstheater.

HAROUN AND THE SEA OF STORIES Fleurig en vindingrijk komediantentheater van de Schotse groep Benchtours, naar Salman Rushdie's sprookjesachtige pleidooi voor de verbeeldingskracht van de verhalenverteller. 16, 17 febr Leiden LAK-theater.

DE LORELEI VAN BUURT Y-Y Theatergroep Toetssteen presenteert robuust, kleurrijk en levendig muziektheater over cabaret-pionier Eduard Jacobs en het Amsterdamse fin de siècle. 16, 17 febr Amsterdam De Engelenbak.

NEE, NEE EN NOG EENS NEE! De tweede solo van cabaretière Lenette van Dongen wekt hilariteit door de herkenbaarheid. 16 febr Zaltbommel De Poorterij, 17 febr Barendrecht Het Kruispunt, 21 febr Oss De Lievekamp, 22 febr Hoorn Het Park.

ELEKTRA & ORESTES Erik-Ward Geerlings bewerkte twee klassieke tragedies van Euripides tot een gewaagde mix van punkachtig muziektheater, prettig gestoorde kolder en politiek theater met een ironische ondertoon. De god Apollo is een dik en vleuggellam kereltje, Euripides treedt op als rasta en de boer bij wie het koningskind Elektra is ondergedoken vergrijpt zich aan zijn geit. Met oa Hilt De Vos en Sam Bogaerts. 16 febr Leeuwarden De Harmonie, 20 febr Leiden Schouwburg.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 16 febr Kampen Stadsgehoorzaal, 20 febr Ede De Reehorst, 21 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 22 febr Rotterdam Theater Zuidplein.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 16, 17 febr Winschoten De Klinker, 20 febr Deventer Schouwburg, 22 febr Arnhem Schouwburg.

EN VERDER 4xLiefde van Introdans Educatief 16 febr Enschede Twentse Schouwburg, 17 febr Kampen Stadsgehoorzaal; De mensenvriend met Erik van Muiswinkel. 20 febr Zutphen Hanzehof, 21 febr Alkmaar De Vest; Met een Breierdeck door Hans Teeuwen. 16 febr Brielle De Goote, 17 febr Almere Metropole; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 17, 18 febr Rijswijk Schouwburg, 20 t/m 22 febr Amsterdam Carré; The nightclub door Stuffed Puppet Theatre. 21 febr Purmerend De Purmaryn; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 16, 17 febr Den Haag Theater aan het Spui, 21, 22 febr Amersfoort De Flint.