Voorkeur Muziek

RUTH CRAWFORD SEEGER Het Schönberg Ensemble olv Oliver Knussen en het New London Choir olv James Wood voeren een programma uit met muziek van de Amerikaanse componiste Ruth Crawford Seeger (1901-1953). Aan het concert wordt meegewerkt door pianist Reinbert de Leeuw en sopraan Lucy Shelton. 16 febr, 20u15 Oosterpoort Groningen (lezing 19u); 18 febr 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag; 20 febr 20u30 Paradiso Amsterdam (lezing 19u30).

MARIA JOÃO PIRES De pianiste Maria João Pires geeft 18 febr 20u15 een recital in het Amsterdamse Concertgebouw met Drei Romanzen van Schumann, de Sonate in Bes groot KV 333 van Mozart en de eerste 10 nocturnes van Chopin.

NORDDEUTSCHE PHILHARMONIE Gerard Oskamp leidt de Norddeutsche Philharmonie tijdens een tournee met op het programma de symfonie nr 49 van Haydn 'La Passione', het Pianoconcert nr 1 van Chopin (met Sergio Tiempo) en de Negende symfonie van Dvórak. 16 febr 20u15 Martinihal Groningen; 17 febr 20u15 Vredeskerk Leiden; 18 febr 14u15 Concertgebouw Amsterdam; 18 febr 20u15 De Doelen Rotterdam; 19 febr 20u15 Schouwburg Gouda; 21 febr Schouwburg Haarlem; 22 febr 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag.

NEDERLANDS KAMERKOOR Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek van de 20ste eeuw olv Huub Kerstens, die koos voor direct-emotionele muziek. Meer klank dan noten van De Leeuw, Puumula, Kerstens, Del Puerto, Bussotti, Scelsi en Testi. 15 febr. 20u Plantagekerk Zwolle; 17 febr. 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam.

RUMOR Mini-festival met vier qua tijdstip op elkaar aansluitende acts. In Ekko is om 20u Ekko Full-Kon.Tak te beleven, een electronische compositie van Arthur Sauer. In Theater Kikker begint om 21u30 de onplaatsbare band Blast te spelen en op het SJU Jazzpodium om 23u Pigpen van de Amerikaanse toetsenspeler Wayne Horvitz. Het Blue Grass Banjo Project van Eugene Chadbourne doet op deze avond alle drie de podia aan. 17 febr Utrecht.

GRACIANA SILVA 'La Negra' wordt ze genoemd, de uit Mexico afkomstige harpiste Graciana Silva die met haar trio met gitaar en requinto de traditionele song komt laten horen. 21 febr Zuiderpershuis Antwerpen, 22 febr Stadstheater Zoetermeer, 23 febr RASA Utrecht, 24 febr Evenaar Rotterdam, 25 febr Soeterijn Amsterdam, 27 febr Janskerk Maastricht.

R. KELLY Swingbeat met sensuele computersoul, ontbloot bovenlijf en gillende meisjes. 17 febr Ahoy, Rotterdam.

BABY BIRD Perfecte popsongs van de hyperactieve liedjesschrijver Steven Jones, bekend als de zwangere kerel op de verpakking van zijn thuis in de meterkast opgenomen cd 'Fatherhood'. 17 febr Paradiso, Amsterdam.

WILLY DEVILLE Scherp gesneden blanke soul in voodoo-sfeer, 20 febr Philipszaal, Eindhoven, 21 febr Doelen, Rotterdam.