Voorkeur galerie

BOODSCHAPPEN VAN ALGEMENE AARD Eeuwige melancholie, dat is voornaamste gevoel dat opstijgt uit de tentoonstelling die conservator Gosse Oosterhof bij Galerie Torch in Amsterdam heeft samengesteld. Onder de titel 'Boodschappen van algemene aard' heeft Oosterhof een reeks zwart-wit foto's opgehangen die een diep verlangen naar onbereikbare werelden suggereren. Zo hangen er twee prachtige foto's van Karl Blossfeldt, die in de jaren twintig planten fotografeerde alsof het art-deco kandelaars waren, een foto van Günther Förg en een vitrine met 'boekjes' van Hans-Peter Feldmann die zonder dat direct Feldmanns bedoeling lijkt, hele jaargangen van De Spiegel in herinnering roepen.

MARINUS BOEZEM De installatie van Marinus Boezem bij RAMGalerie bestaat uit een tiental platte granieten stenen die als eilandjes verspreid over de grond liggen. In de stenen zijn plechtige Latijnse namen gebeiteld: Fagus sylvatica (beuk) of Betula pendula (ruwe berk). Door deze namen veranderen de cirkelvormige eilandjes plotseling in bomen die met de witte pilaren van de expositieruimte een bos vormen. Aan de wand hangen kleine ronde, goudgeel geschilderde panelen waarop bladeren en vruchten zijn afgebeeld van de betreffende bomen. 'Grafstenen' en 'ikonen' vormen samen het kunstwerk - fossiel en nieuw begin inéén. T/m 3 mrt. RAMGalerie, Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

KOEN VERMEULE De nieuwe schilderijen en tekeningen van Koen Vermeule hebben de speelplaats tegenover zijn huis tot onderwerp. In zijn werk wordt de verlaten zandbak een geheimzinnige cirkel die zweeft op de grens van abstractie en figuratie. T/m 25 febr. Art & Project, Nieuwesluizerweg 42 (inrit Waardweg), Slootdorp. Vr t/m zo 12-17u.

PAUL COX Paul Cox heeft bij Carin Delcourt van Krimpen in Amsterdam drie ronde wasbakken in zachtgeel granito geïnstalleerd. De bakken die gevuld zijn met blauw water hebben in het midden een zuiltje voor kranen. In de jaren vijftig stonden ze vaak in kleedkamers van scholen, sporthallen of bedrijven. Een foto van Cas Oorthuys op de uitnodiging voor de tentoonstelling maakt de herinneringen aan die tijd weer levend. Hierop wast een groepje vrolijke jonge vrouwen met gepermanente haren en gebloemde schorten de handen in zo'n wasbekken. T/m 24 febr. Carin Delcourt van Krimpen, Fokke Simonszstraat 8, Amsterdam. Do t/m za 13-17u

EN VERDER Weatherview, een tentoonstelling van werk van docenten van 'The Norwich School of Art and Design', op de Koninklijke Academie in Den Haag t/m 8 mrt; beelden van Andrew March in De Vishal in Haarlem t/m 26 febr; Our House van Huub Vinken en Pépé Smit bij Witzenhausen in Amsterdam t/m 24 febr. schilderijen van Elly Strik bij de Begane Grond in Utrecht t/m 10 mrt; in Amsterdam tekeningen en winterbeelden van Voebe de Gruyter bij Galerie Van Gelder; Loketten van Dennis Adams t/m 9 mrt bij Stroom HCBK in Den Haag; schilderijen van Britta Hüttenlocher t/m 24 febr bij Galerie Paul Andriesse, Amsterdam.