Voorkeur Films

A BOUT DE SOUFFLE Debuut van Jean-Luc Godard was in 1960 het vlaggeschip van de 'nouvelle vague'. Ondanks inmiddels gedateerde en geforceerde stijlbloempjes (de 'jump cut', tegendraads muziekgebruik, opgelegde cinefiele referenties) blijft de vertelling over gangster Jean-Paul Belmondo en krantenverkoopster Jean Seberg wonderlijk fris aandoen. Utrecht, 't Hoogt.

BABE (Een buitengewone big) Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 77 theaters.

IL CONFORMISTA In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving (1971). Amsterdam, Rialto; Deventer, Filmhuis.

GIANT De laatste film van James Dean, in 1956 uitgebracht na zijn dood, is een om vele redenen een bezienswaardig familie-epos van bijna drie en een half uur over verschillende generaties (olie)boeren uit Texas, waarvoor regisseur George Stevens een Oscar won. Ook met Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper en andere bekende gezichten. Nijmegen, Cinemariënburg.

KIDS Vierentwintig uur uit het leven van een handvol teenagers tijdens de hondsdagen in New York, door de als speelfilmregisseur debuterende Larry Clark in documentaire stijl vastgelegd, als portret van een lost generation. Een mengeling van onbevooroordeeld observeren en vaderlijke bezorgdheid, maar ook met gevoel voor humor en romantiek. In 14 theaters.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 14 theaters.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende 'fantasmagorie' over oorlog en communisme; een zwart-humoristische Apocalypse Now van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. Amsterdam, Cinecenter en Kriterion; Utrecht, Springhaver 2; Nijmegen, Cinemariënburg.

THE USUAL SUSPECTS Ingenieuze misdaadfilm van Bryan Singer en scenarist Christopher McQuarrie over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen, die gezamenlijk in voorarrest, verdacht van een overval, een wraakoefening beramen om de Newyorkse politie in diskrediet te brengen. Een complexe thriller, met een aan The Killing ontleende structuur, zonder franje, bijna stug en van een weemoedig soort mannenromantiek. In 26 theaters.

VERTIGO Essentiële Hitchcock-thriller uit 1958 behoort tot de meest geciteerde films aller tijden. James Stewart jaagt in mistig San Francisco de schim van deoverleden Kim Novak na en overwint zijn hoogtevrees in een spiraalvormige ontknoping. Haags Filmhuis.

ZUSJE In het verrassende speelfilmdebuut van onder meer Robert Jan Westdijk (regie) en Kim van Kooten (hoofdrol) achtervolgt een geobsedeerde jongen zijn zusje met een Video-8-camera ter opheldering van een jeugdgeheim. De kijker danst mee met de camera en krijgt behalve het verslag van een haat-liefdeverhouding ook een humoristisch beeld van een groepje twintigers in de jaren negentig. In 15 theaters.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler en zijn eigen nachtmerries. Venlo.

EN VERDER The American President (22 theaters), The Bridges of Madison County (18 theaters), Clockers (5 theaters), Doornroosje (9 theaters), GoldenEye (59 theaters), Heavy (5 theaters), Lang leve de koningin (10 theaters), Il postino (7 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam), Tot ziens (Hilversum, IJmuiden).