Verdenking rond Samper begon snel na zijn verkiezing

De drugsgeld-affaire rond de Colombiaanse president, Ernesto Samper, begon enkele dagen na de presidentsverkiezingen van 19 juni 1994 die Samper won met een voorsprong van 1,7 procent op zijn rivaal Andres Pastrana.

22 juni 1994 - Pastrana zegt dat Samper geld heeft ontvangen van het Cali-drugskartel voor zijn verkiezingscampagne. Hij baseert zich daarbij op een geluidsband.

23 juni 1994 - Samper verwerpt de beschuldiging van Pastrana. De Verenigde Staten zeggen over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat Samper het Cali-kartel om een donatie van zes miljoen dollar gevraagd zou hebben. Ook de campagne van Pastrana zou volgens de VS geld hebben ontvangen.

Juli 1994 - uit onderzoek van het openbaar ministerie blijkt dat de geluidsband authentiek is. Samper vraagt justitie om zijn boekhouding te doorzoeken op clandestiene bijdragen.

Augustus 1994 - justitie zegt geen bewijzen te hebben gevonden voor de gedeeltelijke financiering van de verkiezingscampagne door het Cali-kartel.

Juni 1995 - de top van het Cali-kartel wordt gearresteerd.

Juli 1995 - de penningmeester van Sampers verkiezingscampagne, Santiago Medina, wordt gearresteerd wegens de onduidelijke herkomst van een cheque. Hij verklaart dat Fernando Botero, het voormalig hoofd van de verkiezingscampgane van Samper, betrokken is geweest bij de affaire. Samper zegt dat de affaire zich achter zijn rug heeft voltrokken en vraagt om een onderzoek van een parlementaire commissie.

Augustus 1995 - Botero treedt af als minister van defensie. Twee weken later wordt hij gearresteerd. De openbaar aanklager, Alfonso Valdivieso, beschuldigt Botero van valsheid in geschrifte en het aannemen van drugsgeld.

Oktober 1995 - de relaties tussen de VS en Colombia verslechteren nadat de Colombiaanse minister van binnenlandse zaken heeft gerept van een “internationaal complot” dat bedoeld zou zijn om de regering-Samper ten val te brengen. De Amerikaanse drugsbestrijdingseenheid DEA zou deel uitmaken van het complot. Eerder hadden de VS Colombia een 'narco-democratie' genoemd.

December 1995 - het voorarrest van Medina wordt omgezet in huisarrest; de parlementaire commissie die de drugsgeldaffaire onderzoekt, besluit het werk te staken wegens gebrek aan bewijs.

Januari 1996 - Botero verklaart dat Samper op de hoogte was van de donaties van het Cali-drugskartel. Drie ministers stappen op uit protest; vier ambassadeurs, onder wie de Colombiaanse ambassadeur in Nederland, leggen hun functie neer. Samper weerstaat de roep om zijn aftreden en stelt een referendum voor.

2 februari 1996 - een vrouw die als kroongetuige had kunnen optreden tegen Samper wordt vermoord; de advocaat van Botero en journalisten worden met de dood bedreigd.

14 februari 1996 - openbaar aanklager Valdivieso stelt Samper officieel in staat van beschuldiging.