Twijfels over sportkanaal bij clubs, Vecai zoekt compromis

ROTTERDAM, 15 FEBR. Onder de clubs in het betaalde voetbal groeien twijfel en verzet tegen het oprichten van een commercieel sportkanaal. Cambuur is na Ajax en Feyenoord de derde club die zich openlijk uitspreekt tegen de verkoop van de uitzendrechten van voetbal aan een sportkanaal waarin de KNVB zelf voor 10 procent deelneemt. Andere clubs voelen zich misleid en twijfelen aan de rechtsgeldigheid van het zaterdag gesloten akkoord. Dat blijkt uit een rondvraag langs 16 van de 36 profclubs.

Cambuur geeft bij nader inzien de voorkeur aan een verbintenis met de alliantie NOS, HMG en FilmNet. “Het aanbod van de NOS verschilt niet substantieel met dat van het nieuwe sportkanaal”, zegt W. Sleijfer. Hij vreest voor de band met de supporters en de lokale overheden. “Hier in het noorden is niet iedereen op de kabel aangesloten. Veel clubs zijn bovendien afhankelijk van subsidies.”

Vooral het feit dat de kabelexploitanten overvallen zijn door de plannen, verbaast veel clubbestuurders. F. Derks, voorzitter van Dordrecht'90, vindt dat het sectiebestuur onder leiding van J. Staatsen dient op te stappen als blijkt dat de zaken niet in orde zijn. “Ik dacht dat alles in kannen en kruiken was. Maar er zitten beren op de weg.”

Overigens lijken de grote kabelexploitanten bereid het sportkanaal te gaan doorgeven. Tijdens overleg van de vereniging van kabelexploitanten (Vecai), gisteren in Nieuwegein, is de mogelijkheid besproken de programma's deels in het basispakket onder te brengen en deels in een 'pluspakket' waarop de kijker zich abonneert.

Ook andere clubbestuurders twijfelen niettemin over hun ja-woord. Zij willen volgende week donderdag bij de algemene ledenvergadering betaald voetbal desnoods opnieuw stemmen. “Het ging afgelopen zaterdag om een informele bijeenkomst. Die heeft dus geen rechtsgeldigheid. Anders had ik wel gezorgd dat ik er zelf bij was geweest”, aldus Feyenoord-voorzitter J. van den Herik. Volgens de KNVB is wel sprake van een rechtsgeldig contract met het sportkanaal. Onmiddellijk na de 'informele bondsvergadering', afgelopen zaterdag in Zeist, tekenden de contractpartners een zogenaamde letter of intent.

De KNVB gaat bovendien ook de radiorechten op het uitzenden van voetbalwedstrijden apart verkopen, aldus Staatsen. Op 1 juli dit jaar vervallen de radiorechten die nu nog in handen zijn van de NOS, waar zij deel uitmaken van het contract van 17 miljoen gulden per jaar.

    • Arjen Ribbens