Tribunaal klaagt over enkele weken moslims aan

DEN HAAG, 15 FEBR. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië zal binnen enkele weken de eerste aanklachten indienen tegen Bosnische moslims.

Dat heeft de aanklager van het tribunaal, Richard Goldstone, gisteren bekendgemaakt in een verklaring, waarin hij de onpartijdigheid van het tribunaal wil onderstrepen na klachten hierover door de Bosnische Serviërs. Ook wil Goldstone in de verklaring zijn positie “herbevestigen ten aanzien van de exacte status” van de twee Bosnisch-Servische officieren, die zijn overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, “op de verdenking dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan serieuze schendingen” van het internationaal humanitair recht. “De transfer van de twee officieren en hun detentie was opgedragen door een rechter van het Internationale Tribunaal, nadat de twee mannen formeel ontboden waren door de aanklager voor ondervraging”, aldus de verklaring. “De aanklager heeft zich verzekerd van de medewerking van Bosnië-Herzegovina en van IFOR om overbrenging mogelijk te maken naar de eigen detentie-inrichting van het tribunaal, waar de geëigende omstandigheden voor ondervraging beschikbaar zijn”, aldus Goldstone.

De hoge positie van de officieren in het Bosnisch Servische leger maakt het volgens Goldstone mogelijk dat zij - als getuigen - onderzoekers van het tribunaal “belangrijke informatie geven over andere onderzoeken door het tribunaal”. Hoewel de regels van het tribunaal niet duidelijk maken hoe lang verdachten vastgehouden mogen worden, is het volgens Goldstone redelijk deze termijn beperkt te houden.