Topman van EFT Manager van het Jaar

NOORDWIJK AAN ZEE, 15 FEBR. R. Koppens, directeur van EFT Machinefabriek in Nederweert, heeft gisteravond de managementprijs van het zakenblad Management Team gewonnen.

Het was de elfde keer dat een manager tot beste leidinggevende binnen het midden- en kleinbedrijf werd uitgeroepen.

Aan de prijsuitreiking ging een langdurige selectie vooraf. Van de 250 kandidaten bleven er uiteindelijk maar zes over.

Dit zestal werd gisteren voor een volle zaal in hotel Huis ten Duin in Noordwijk aan een spervuur van vragen onderworpen voordat premier Kok de hoofdprijs - een beeld van kunstenaar Ans Mosterd - kon uitreiken.

Het beeld is niet de belangrijkste reden dat managers strijden om de titel, zo werd duidelijk. De publiciteit die de prijs met zich meebrengt is voor de meesten veel belangrijker. “Zelfs op internationaal gebied is de prijs Manager van het Jaar bekend”, verkaarde winnaar Koppens, die verwacht dat het aantal orders voor zijn bedrijf aanzienlijk zal toenemen.

Om in de finale te komen wordt het bedrijf van kandidaten eerst aan een grondig onderzoek onderworpen. Accountants van KMPG brachten drie dagen door bij het bedrijf en verrichtten een grondige bedrijfsanalyse. Tevens moesten de ondernemers een bedrijfsplan opstellen dat later samen met de bedrijfsanalyse door Universiteit Nijenrode tegen het licht werd gehouden.

“Het bezoek van de accountants was het zwaarst”, herinnert Koppens zich. “Drie dagen achter elkaar werd ik onderworpen aan een spervuur van vragen. Een momentje van onoplettendheid werd niet op prijs gesteld. Het waren zeer pittige gesprekken”, aldus Koppens.

Maar een onderzoek van KPMG heeft ook zo zijn voordelen, vindt de directeur. “Mijn hele bedrijf is grondig onderzocht en bovendien heb ik een second opinion gekregen over de bedrijfsvoering.”

Juryvoorzitter Rinnooy Kan van de werkgeversorganisatie VNO-NCW prees de internationale rol die ETF speelt. De onderneming, die tapijtmachines produceert, is marktleider in West-Europa en de Verenigde Staten en zoekt nog steeds naar andere afzetgebieden.

Met name het contract dat Koppens in 1987 sloot met een afnemer in Tadzjikistan met een waarde van 10 miljoen gulden, riep de bewondering van de VNO-NCW-voorzitter op. “De meeste ondernemers durven die stap niet aan en u sluit een contract alsof het niets is”, aldus Rinnooy Kan.

De jury bestond behalve Rinnooy Kan uit staatssecretaris W. Vermeend van Financiën, MKB-voorzitter J. Kamminga, NS-bestuurslid L. Schouten en prof.dr. M. van Nieuwkerk, adjunct-directeur van De Nederlandsche bank. De werknemers werden in de jury vertegenwoordigd door J. Stekelenburg, die slechts één vraag stelde aan Koppens. Hij wilde weten hoe de directeur dacht over het doorbetalen van het loon van zieke werknemers na het afschaffen van de Ziektewet.

Een pijnlijke vraag, aangezien Koppens in het dagelijks bestuuur van de werkgeversorganisatie FME-CWM zit. Tegen deze organisatie hebben de metaalbonden een kort geding aangespannen omdat zij vinden dat werkgevers honderd procent moeten doorbetalen, terwijl de werkgevers vinden dat zeventig procent van het loon voldoende is.

Koppens verklaarde dat hij wel van plan is om aan de 100 procent vast te houden en dat hij bovendien nog “maar net” in het dagelijks bestuur zit van de werkgeversorganisatie en niet betrokken is bij het CAO-overleg.