Sportkanaal kan op de kabel in 'pluspakket'

NIEUWEGEIN, 15 FEBR. De grote kabelexploitanten lijken bereid het sportkanaal van de KNVB te gaan doorgeven.

Tijdens overleg van de vereniging van kabelexploitanten (Vecai), gisteren in Nieuwegein, is de mogelijkheid besproken de programma's deels in het basispakket onder te brengen en deels in een 'pluspakket' waarop de kijker zich kan abonneren.

In het basispakket, zo is de bedoeling, komen samenvattingen van belangrijke sportevenementen. Wat er precies in het pluspakket moet komen is nog niet duidelijk. “Belangrijke wedstrijden van nationaal gewicht moeten voor iedereen beschikbaar zijn”, aldus H. de Goede, directeur van de Casema, de exploitant die een kwart van de Nederlandse kabelaansluitingen bedient.

Over de vraag hoe het gesloten deel van de sportzender (het 'pluspakket') moet worden verwezenlijkt, wordt nog nagedacht. Vooralsnog lijken de exploitanten de voorkeur te geven aan een decoder (omvormer) boven een filter. Ze hebben geen oplossing voor de bereikbaarheid in niet-bekabelde gebieden, waar zich circa 800.000 huishoudens bevinden.

Een ruime meerderheid van de abonnees van Casema is trouwens niet bereid extra te betalen voor de nieuwe sportzender, zo blijkt uit een onderzoek van deze grootste kabelexploitant. Tweederde van de abonnees (64 procent) heeft redelijke tot sterke interesse in voetbal op televisie. Bij mannen (73 procent) is die groter dan bij vrouwen (53 procent). Bijna 70 procent van de kabelabonnees verklaart echter geen twee gulden per maand te willen betalen voor de nieuwe sportzender.

Ruim een kwart van de abonnees is wel bereid dat bedrag neer te tellen. Onder huishoudens met sterke interesse voor voetbal op televisie wil de helft twee gulden betalen. Een op de tien abonnees is bereid een tientje extra per maand uit te trekken om de sportzender via het pluspakket te ontvangen. Onder voetballiefhebbers ligt dat percentage iets hoger: 17. Casema beschikt over 1,2 miljoen aansluitingen in 115 gemeenten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1750 kabelabonnees.

De KNVB-Endemol-delegatie heeft gisteren in Brussel de Europese Commissie geïnformeerd over het sportkanaal. De initiatiefnemers verwachten geen problemen met de Commissie. Volgens delegatie-woordvoerder prof. mr. M. van Empel, deskundig op het gebied van EG-recht, verliep het gesprek 'bijzonder plezierig' en is vooralsnog niet te verwachten dat de Commissie de plannen zal dwarsbomen.

Van Empel onderstreepte dat er beslist geen sprake zal zijn van een monopolie. Europees Commissaris Van Miert (concurrentiezaken) zette maandag vraagtekens bij de plannen voor de sportzender en kondigde een onderzoek aan. Hij sloot niet uit dat het kanaal strijdig is met de Europese regelgeving. Een uitspraak daarover kan lang op zich laten wachten. De zender is volgens de Europese regels echter vrij om intussen te beginnen.