Presidentsverkiezingen Rusland; Jeltsin stelt zich opnieuw kandidaat

JEKATERINBURG, 15 FEBR. President Boris Jeltsin van Rusland wil worden herkozen. Hij heeft zich vandaag in Jekaterinburg officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 16 juni. In Moskou stelde tegelijkertijd de communistische partij haar leider Gennadi Zjoeganov kandidaat voor de hoogste post in het Kremlin.

Jeltsins gisteren begonnen bezoek aan Jekaterinburg in de Oeral kan worden gezien als het begin van de campagne voor zijn herverkiezing: Jekaterinburg, het voormalige Sverdlovsk, is de stad waar hij zijn politieke carrière in de communistische partij begon en ook tijdens de perestrojka zijn 'thuisbasis'. Om die reden heeft hij juist hier zijn kandidatuur officieel bekendgemaakt. Gisteren nog liet hij twijfel bestaan over zijn plannen. Hij sprak bij zijn aankomst in Jekaterinburg van “een moeilijke beslissing”, al impliceerde hij dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen door de mededeling dat “we geen keus hebben” omdat “de hervormingen moeten doorgaan”. Jeltsin bezocht gisteren en vandaag een fabriek, een metrostation, een monument voor de gevallenen in Afghanistan en het graf van zijn vader.

Jeltsin ziet de oorlog in Tsjetsjenië als zijn belangrijkste handicap in de verkiezingsstrijd. Hij zei vanochtend dat de Tsjetsjeense president, Dzjochar Doedajev, “doodgeschoten zou moeten worden”. “We zullen vragen om de uitlevering van de [Tsjetsjeense] leiders Doedajev, Basajev en Radoejev. Ze zouden doodgeschoten moeten worden”, aldus de president. Doedajev is de president van het separatistische Tsjetsjenië. Sjamil Basajev leidde vorig jaar het Tsjetsjeense commando dat een spectaculaire gijzelingsoperatie in de Russische stad Boejonnovsk uitvoerde. Salman Radoejev leidde onlangs een soortgelijke actie in de stad Kizljar in de Russische deelrepubliek Dagestan.

Jeltsin zei verder te hopen dat de nu veertien maanden woedende oorlog in Tsjetsjenië voorbij zal zijn als op 16 juni presidentsverkiezingen worden gehouden in Rusland. Overigens zijn in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny Russische militairen begonnen met de sloop van Doedajevs presidentiële paleis, het symnbool van het Tsjetsjeense verzet.

De belangrijkste tegenstander van Jeltsin, de communist Gennadi Zjoeganov, zei eerder vandaag dat Jeltsin op 16 juni “een zwakke rivaal” zal zijn. Jeltsins populariteit bevindt zich al geruime tijd op een dieptepunt, terwijl die van Zjoeganov alleen maar toeneemt. Zjoeganov won in december met zijn communistische partij de parlementsverkiezingen in Rusland. De communistische partij veroverde toen eenderde van de zetels in de Doema. In de peilingen voor de presidentsverkiezingen staat hij onveranderlijk op de eerste plaats, met een grote voorsprong op Jeltsin. Naar verwachting zal het vanochtend begonnen partijcongres van de communisten Zjoeganov vandaag nog officieel kandidaat stellen. Jeltsin en Zjoeganov zijn de 43ste en de 44ste kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Onder de overige kandidaten bevinden zich prominente nationalisten als Vladimir Zjirinovski en de populaire ex-generaal Aleksandr Lebed en de hervormingsgezinde econoom Grigori Javlinski. (AFP, Reuter, AP)