President van Colombia nu officieel beschuldigd

BOGOTÀ, 15 FEBR. De Colombiaanse president Ernesto Samper is gisteren officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens illegale verrijking, verkiezingsfraude en het vervalsen van documenten.

De hoogste openbaar aanklager van Colombia, Alfonso Valdivieso, heeft bij een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden gisteren een aanklacht van die strekking ingediend. Samper zou in 1994 zes miljoen dollar hebben ontvangen van het Cali-drugskartel voor zijn verkiezingscampagne. Samper heeft altijd beweerd dat eventuele drugsgelden “achter zijn rug om” in de campagnekas moeten zijn gekomen.

De onderzoekscommissie bepaalt op grond van het materiaal van Valdivieso of er voldoende redenen zijn om Samper af te zetten zodat hij daadwerkelijk vervolgd kan worden. De commissie, die merendeels bestaat uit leden van Sampers Liberale Partij, staakte een eerder onderzoek in december wegens gebrek aan bewijs. Valdivieso heeft vorig jaar eveneens gezegd geen bewijzen tegen Samper te hebben.

Het nieuwe belastende materiaal dat gisteren door Valdivieso naar voren is gebracht, is vermoedelijk grotendeels afkomstig van Fernando Botero, de voormalige campagneleider van Samper en ex-minister van Defensie. Na steeds openlijk te hebben gezegd dat Samper onschuldig was, verklaarde Botero vorige maand dat Samper niet alleen wist van drugsgeld, maar daarom zelf heeft gevraagd. De commissie moet nu binnen zestig dagen beslissen of het onderzoek heropend zal worden.

Het onderzoek naar de drugsgeld-affaire kwam deze week in een stroomversnelling. Behalve de formele beschuldiging van president Samper is gisteren een vierde senator gearresteerd en heeft het openbaar ministerie drie ministers in verband gebracht met de drugsgeld-affaire wegens pogingen het onderzoek te dwarsbomen.

Eerder deze week kondigde de nationale verkiezingsraad aan een onderzoek naar Sampers verkiezingscampagne te zullen instellen. Volgens de raad heeft Samper vier miljard pesos (ongeveer 6,5 miljoen gulden) meer uitgegeven dan wettelijk is toegestaan. De raad zei tegelijkertijd ook een onderzoek te beginnen naar de financiering van de campagne van de politieke opponent van Samper, Andres Pastrana, die Samper na zijn krappe overwinning voor het eerst beschuldigde van banden met 'Cali'. De raad zei dat de uitgaven zoals deze in de boekhouding van Samper zijn terug te vinden “niet in overeenstemming zijn met de werkelijke uitgaven”.

Voorafgaand aan de ontmoeting van Valdivieso met de onderzoekscommissie verklaarde Samper gisteren erop te vertrouwen dat “de waarheid [hem] zal vrijpleiten”. Hij onderstreepte zondag dat zijn regering meer heeft gedaan aan de bestrijding van de internationale drugshandel dan voorgaande regeringen. De president wees in de jaarlijkse evaluatie van de drugsbestrijding op de arrestatie de afgelopen zomer van zes van de zeven leiders van het Cali-kartel, het onderscheppen van grote hoeveelheden cocaïne en heroïne en het oneervolle ontslag van meer dan drieduizend corrupte politie-functionarissen.

De president zei dat hij in naam van de bijna zeshonderd leden van de politie en veiligheidsdiensten die vorig jaar gedood zijn in de strijd tegen de drugshandel, de oorlog zal voortzetten “tegen de gesel die Colombia zoveel lijden heeft gebracht”. Over twee weken beoordeelt de Amerikaanse regering de Colombiaanse inzet in de strijd tegen de drugshandel om te kunnen beslissen over het voortzetten van de economische en juridische samenwerking tussen de beide landen. (AP, AFP, Reuter)