Polygram geïnteresseerd in filmstudio van MGM

PARIJS, 15 FEBR. Polygram, de 75 procents-film- en muziekdochter van Philips, is geïnteresseerd in de Hollywoodse filmstudio MGM. Deze legendarische nazaat van Metro Goldwyn Mayer is sinds 1992 in Franse handen.

In een vraaggesprek met de Franse financiële krant Les Echos zegt bestuursvoorzitter Alain Lévy dat Polygram MGM graag wil overnemen, “maar niet tegen iedere prijs”. Het zijn niet zozeer MGM's distributiekanalen die Polygram aantrekken, maar “de catalogus en de produktiefaciliteiten van MGM”, aldus Lévy.

Een woordvoerder van Polygram in Londen verklaart dat Polygram steeds op zoek is naar mogelijkheden om bedrijven over te nemen, maar dat moet dan wel voor een prijs die Polygram verantwoord vindt.

MGM kwam na een faillissement in handen van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De enorme verliezen bij CL hebben de Franse overheid ertoe gebracht alle dubieuze of verlieslijdende bezittingen en activiteiten af te splitsen en onder te brengen in een Consortium de Réalisation (CDR). De opdracht van de CDR is deze bestanddelen zo goed mogelijk van de hand te doen, terwijl een afgeslankt Crédit Lyonnais de weg naar normale bankzaken en rentabiliteit hervindt.

Polygram heeft aan het Consortium laten weten serieuze belangstelling voor MGM te hebben. “Polygram heeft geen schulden en kan met zijn cashflow van 1,9 miljard gulden veel geld aantrekken”, aldus Lévy. “Het probleem is een redelijke prijs te vinden”, zegt Lévy. De recente taxatie van de Spelling Entertainment studio, waarin Polygram ook is geïnteresseerd, noemde Lévy “fantasie”.

Voor Polygram zou de aankoop van MGM goed uitkomen. Het bedrijf wil zich verder in de filmwereld ontwikkelen. Na het spectaculaire succes van 'Four weddings and a funeral' in 1994 bleven in 1995 kassuccessen uit, ondanks goede kritieken ('Nell', 'Shallow Grave', 'Usual Suspects' en 'Dead man walking'). Polygram heeft al 600 miljoen dollar in zijn filmpoot geïnvesteerd, maar is daar nog steeds niet uit de rode cijfers. Die tegenvaller kostte Polygram als geheel zijn winstgroei.

Volgens de Financial Times moet Polygram rekenen op fikse concurrentie voor de aankoop van MGM. De Duitse media-gigant Berstelsmann wordt genoemd, en de Franse beleggingsgroep Chargeurs, het op de achtergrond opererende conglomeraat van Jerôme Seydoux dat onlangs een meerderheid in de Franse krant Libération verwierf.