Phil Gramm trekt zich terug uit race

WASHINGTON, 15 FEBR. Senator Phil Gramm uit Texas heeft zich gisteren teruggetrokken uit de strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De conservatieve Gramm heeft vooralsnog geen steun uitgesproken voor een andere kandidaat.

Gramm voerde al meer dan een jaar campagne, had een uitgebreide organisatie opgebouwd en beschikte voor zijn campagne over ruim 21 miljoen dollar. Maar bij de eerste voorrondes van de verkiezingen vielen zijn resultaten erg tegen. In Louisiana, waar slechts drie kandidaten meededen, had hij voorspeld te zullen winnen, maar werd hij vorige week verslagen door Pat Buchanan, die net als hij mikt op de conservatieve Republikeinen. Maandag kwam hij in Iowa niet verder dan 9 procent van de stemmen, terwijl Buchanan 23 procent behaalde.

Dinsdag worden in New Hampshire de eerste echte voorverkiezingen gehouden. Senator Dole, die in Iowa de meeste stemmen kreeg, zei dinsdag dat niemand in het Witte Huis terechtkomt zonder New Hampshire te winnen. Vier jaar geleden lukte dat Bill Clinton overigens wel, die in New Hampshire op een tweede plaats eindigde.

De meeste kandidaten waren gisteren druk in de weer om nieuwe fondsen aan te boren. Lamar Alexander kreeg de belangrijke steun van Bill Bennett, de man die wel het geweten van de Republikeinse partij wordt genoemd. Bennett was minister van onderwijs, speciale drugsbestrijder ('drugs-tsaar') en auteur van een aantal bestsellers over morele waarden. Hij wordt nu voorzitter van de campagne van Alexander. Dole kreeg gisteren de steun van de gouverneurs van Virginia (Allen) en Massachusetts (Weld).

Volgens opiniepeilingen heeft Steve Forbes in Iowa een deel van zijn aanhang verspeeld door zijn negatieve, op de man gespeelde televisie- en radiospotjes over zijn concurrenten. Zijn staf heeft inmiddels aangekondigd niet meer dergelijk spotjes te zullen uitzenden. Maar Dole had gisteren een filmpje in New Hampshire waarin Buchanan “te extreem” wordt genoemd en “niet in staat om Bill Clinton te verslaan”. Volgens opiniepeilingen gaat de populariteit van Dole en Buchanan in New Hampshire ongeveer gelijk op.