Peres wil af van 'nee' tegen staat Palestijnen

TEL AVIV, 15 FEBR. Premier Shimon Peres is voorstander van het schrappen van een paragraaf van het programma van de Arbeidspartij waarin de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat wordt uitgesloten. “Nee werd in Khartoum gezegd”, zei hij gisteravond met een referentie aan het drievoudig 'nee' van de Arabische landen tegen vredesoverleg met Israel na de oorlog van 1967. De krant Ha'arets meldt vandaag dat Peres voor de stichting van een Palestijnse staat is indien de Jordaanse koning Hussein daar geen bezwaar tegen maakt. Onlangs zei de Jordaanse vorst, staande naast Yasser Arafat, voor een Palestijnse staat te zijn.

Peres, koning Hussein en ook Yasser Arafat hebben zich in het verleden regelmatig uitgesproken voor de vorming van een confederatie tussen een te stichten Palestijnse staat en Jordanië. In een kort tv-vraaggesprek naar aanleiding van de verwarring in de Arbeidspartij over dit belangrijke programmapunt kwam Peres gisteravond op het idee van een Jordaans-Palestijnse confederatie terug. Volgens Ha'arets heeft Peres echter onlangs tegen topfiguren van zijn partij gezegd een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israel te aanvaarden indien koning Hussein dat prefereert boven een Jordaanse confederatie met de Palestijnse staat.

In de Arbeidspartij ontstond gisteravond onmiddellijk een splitsing tussen de duiven, die voor een Palestijnse staat zijn, en de haviken, die daar niets van willen weten. Minister Ehud Barak (Buitenlandse Zaken) verwierp het idee en bepleitte een confederatie tussen Jordanië en “een Palestijnse entiteit”. Volgens ex-opperbevelhebber Barak moet Israel om veiligheidsredenen grote delen van de Westelijke Jordaanoever, waar zich concentraties Israelische nederzettingen bevinden, inclusief de Jordaanvallei, onder controle houden. De ministers Jossi Beilin en Chaim Ramon en de secretaris-generaal van de Arbeidspartij, Nissim Zwili, hebben zich uitgesproken voor de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat. Het ziet ernaar uit dat de kwestie een belangrijk onderwerp van discussie wordt tijdens het eind april te houden congres van de Arbeidspartij waar het verkiezingsprogramma in stemming komt.