Oefening Z-Korea op kleine eilandjes

SEOUL, 15 FEBR. Zuid-Korea heeft vandaag een militaire oefening gehouden op en nabij de Tokdo-eilanden in de Zee van Japan. Hoewel Zuid-Korea het beheer heeft over de vrijwel onbewoonde eilandjes, eist ook Japan de soevereiniteit op. Aan de oefening werd deelgenomen door een onderzeebootjager, een onderzeebootbestrijdingsvliegtuig, verscheidene helikopters en vier vliegtuigen.

De militaire operatie is een reactie op het verschijnen van een Japanse patrouilleboot, gisteren, in de wateren rondom de eilandjes, die tussen Japan en het Koreaanse schiereiland in liggen. Het Zuidkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste vandaag van Tokio dat de Japanse boot, die zich op 30 mijl van Tokdo bevindt, “onmiddellijk wordt teruggetrokken”.

Japan en Zuid-Korea ruziën al jaren om de Tokdo-eilandjes - in het Japans Takeshima-eilanden geheten - die een totale oppervlakte van slechts 250 vierkante meter hebben. Zuid-Korea heeft een politiepost op de eilandjes, die wordt bemand door 26 agenten. Vorig week laaide het conflict opnieuw op nadat beide regeringen met plannen kwamen voor het uitroepen van een 200-mijls zone rondom de eilandjes. Seoul kondigde vervolgens aan dat het haventje van Tokdo zou worden verbeterd en dat er een Koreaanse werf zou worden gebouwd op het grootste van de twee lapjes grond. Japan reageerde daarop door opnieuw de soevereiniteit over de eilandjes op te eisen; Tokio eiste van Seoul het intrekken van het plan voor de bouw van de werf.

De Zuidkoreaanse president Kim Young Sam belde afgelopen dinsdag persoonlijk op naar de politieagenten op Tokdo om hun een hart onder de riem te steken. Kim stuurde acht extra agenten naar de eilandjes. De bemoeienis van Kim is een duidelijk signaal dat Seoul de kwestie zeer ernstig opneemt.

Japan wilde vandaag niet reageren op de militaire oefening van de Koreanen. “We hebben geen gedetailleerde rapporten over de oefening”, aldus een regeringswoordvoerder. Tokio beraadt zich nog over een eventueel protest. Japan heeft eerder gezegd geweld uit te sluiten als oplossing voor het territoriale conflict. Japan zegt evenmin voornemens te zijn de zaak voor het Internationaal Gerechtshof te brengen of een derde land - bij voorbeeld beider bondgenoot de Verenigde Staten - te vragen om bemiddeling. (AP, Reuter)