Legende Bob Paisley overleden

LIVERPOOL, 15 FEBR. Bob Paisley, de voormalige manager van Liverpool, is gisteren na een langdurig ziekbed overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Paisley werd 77 jaar. Hij was de succesvolste manager in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Hij leidde Liverpool tussen 1977 en 1981 naar drie Europese bekers voor landskampioenen. In negen jaar bij the Reds won hij in totaal dertien prijzen met de op dat moment sterkste ploeg van Europa, behalve de drie Europa Cups nog zes landskampioenschappen, drie League Cups en de UEFA-beker.

Paisley speelde zelf ook voor Liverpool. Kort na de Tweede Wereldoorlog verruilde hij de befaamde amateurclub Bishop Auckland, waarmee hij in 1939 de FA Cup voor amateurs won, voor de ploeg uit de havenstad. In 1947 veroverde hij met de club de landstitel. In 1950 maakte Paisley in de halve finale van de FA Cup het beslissende doelpunt tegen Everton, maar de begeerde beker bleef buiten bereik. Arsenal was in de eindstrijd te sterk.

Ook als manager slaagde hij er niet in Liverpool naar de FA Cup te leiden. Paisley trad in 1974 aan in die functie. Hij was de opvolger van de legendarische Bill Shankly, de grondlegger van het grote Liverpool. “Toen hij het overnam, presteerde Paisley het onmogelijke, want niemand achtte het denkbaarlijk was om het nog beter te doen dan onder Shankly”, sprak oud-aanvoerder Emlyn Hughes gisteren. Anderen vedetten uit die tijd waren Keegan, Kennedy, Clemence, Dalglish, Souness en Hansen.

“Toen ik het overnam, hoopte ik dat de spelers voor mij het woord zouden doen. Dat hebben ze gedaan”, zei Paisley over de grote periode in een biografie over de club. Paisley speelde zelf 279 competitie- en bekerwedstrijden voor Liverpool in de jaren tussen 1946 en 1954. In 1983 ging de manager met pensioen. Op de achtergrond bleef hij een adviserende rol bij Liverpool spelen. Zijn slechte gezondheid noopte hem in 1992 ook die functie op te geven. (Reuter)