Kunstkammer

Met enige verbazing heb ik het bericht over de in Russische musea opgedoken Nederlandse kunst gelezen (8 februari). Hoezo verloren gewaande preparaten van de Nederlandse anatoom Frederik Ruysch teruggevonden in St. Petersburg? Wie in deze stad na een bezoek aan de Hermitage de rivier zou oversteken, vindt schuin tegenover dit immense kunstpakhuis aan de andere oever van de Newa de Kunstkammer. In dit oudste natuurhistorische museum van Rusland is een privécollectie van Peter de Grote ondergebracht. Vitrines barstensvol met eigenaardige gedrochtjes op sterk water zijn er te bewonderen, afkomstig uit de anatomische collectie van professor Ruysch. Bovendien is een aantal daarvan al eens in Nederland te zien geweest. Op de tentoonstelling 'Russen en Nederlanders 1600-1917', in het Rijksmuseum in juni 1989, stonden er zo'n vijftien opgesteld. Wellicht dezelfde Ruyschpreparaten die over enige maanden in het Amsterdams Historisch Museum de expositie opsieren?

    • Cora Boele