KOPENHAGEN '96

In de lente staat het programma van Kopenhagen Culturele Hoofdstad in het teken van de historische stad, muziek, film en design van de 20ste eeuw, en kunst en cultuur van de Scandinavische landen. Het zomerprogramma heeft een 'globaler' karakter, met internationale festivals, en internationale exposities. Het herfstprogramma is gericht op de toekomst en bestaat uit een serie media-projecten, hedendaagse muziek en experimenteel theater, en een programma voor kinderen en jongeren.

De brochure Kopenhagen 96, met het volledige programma (Engels, Duits, Frans en Japans) is verkrijgbaar bij het Deens Verkeersbureau in Leiden (071-5230192) en in Brussel (02-6483789).

Kopenhagen Tourist Information, Bernstoffsgade 1, DK-1577 Kopenhagen V. 00-4533111325, fax 00-4533934969.

De onderstaande selectie is een greep uit het programma

TENTOONSTELLINGEN:

Architectuur

Interieur- en architectuurbeurs annex tentoonstelling BO I BY, Living in the City, van 24 mei t/m 23 juni in Ballerup.

'Allotments - the International Challenge; waarvoor 13 architecten een huis ontwerpen op een schaal van 7,5 vierkante meter, in het nieuwe Museum of Modern Art - dat in maart geopend wordt - van 19-25 juli en op de Building Exhibition in Valensbaek, 1 juni t/m 31 dec.

Beeldende Kunst

Museum of Modern Art: 'Emile Nolde' 15 mrt-12 mei, Per Kirkeby, 20 sept-10 nov.

The Danish National Gallery: retrospectief van 'Christen K⊘bke', t/m 5 mei.

'Compartments': Bij bedrijfsgebouwen, en in de bunkers van Dalgas Boulevard etc. vindt de expositie Compartments plaats waaraan jonge kunstenaars uit Europa en Verenigde Staten deelnemen, die commentaar leveren op ethische en sociale thema's, zoals genetische manipulatie en massa-cultuur contra subcultuur. 1 sept-31 okt.

En verdeeld over drie exposities, veel aandacht voor Islamitische culuur. 'Islam; Sultan, Shah en Grote Mogul', historisch overzicht van de islamitische cultuur en religie vanaf de tijd van de profeten tot nu, in The National Museum, 27 mrt-30 sept; 'The Journey to Arabia', over relaties tussen Deense en Arabische cultuur, in het Museum of Ancient History 27 mrt-30 sept; 'Behind the Veil', toont hoe 19de-eeuwse Deense kunstenaars de Islamitische cultuur interpreteerden, in the David Collection 28 mrt-29 sept.

EN VERDER: tal van foto-exposities, een eeuw film in Denemarken met film- en filmexposities, een uitgebreid concertprogramma met klassiek muziek, jazz, Wereld Muziekdagen (7-14 sept), opera- en balletvoorstellingen, en theater.

Van 14 juni- 6 juli vindt 'Images of Africa' plaats, een festival van Afrikaanse cultuur en muziek, met tientallen ensembles, toneelgezelschappen, en beeldend kunstenaars. O.m. danseres Angelique Kidjo, afro-jazz-muzikant Manu Dibango, The Ghana Dance Ensemble, het toneelstuk 'The Nuptials of an Area Boy' van Woyle Soyinka, en 'Woyzeck' van The Handspan Theatre uit Zuid-Afrika. Verspreid over verschillende plaatsen in Denemarken.