Koers Philips flink omhoog na fraaie winstcijfers

AMSTERDAM, 15 FEBR. De goede winstcijfers van Philips zijn vanochtend met vreugde begroet. Bij opening van de handel noteerden 'flippen' meteen al 3 gulden hoger, tien minuten later werd afgerekend op een 3,60 gulden hogere prijs dan de slotkoers van woensdag. Olies daarentegen moesten het ontgelden.

AMSTERDAM In de Flippen-hoek zakte de winst na een uur handel geleidelijk weg tot een plus van 1,20 op 66 gulden. De lagere dollar die terugzakte tot even boven 1,64 gulden samen met flink lagere koersen op de obligatiemarkt waren hieraan vooral debet. Desondanks beschreven de cijfers van Philips als “zeer gunstig”.

Dit stond in schril contrast met het oordeel over de jaarcijfers van Koninklijke Olie. Nog voordat de die waren gepubliceerd, zakten de “olies” sterk tot een laagste dagkoers van 236,60 gulden, een verlies van niet minder dan 6,20 gulden. De daling kwam gedeeltelijk voort uit winstnemingen maar ontstond vooral door twijfel over de uitkomsten over 1995. Handelaren incasseren nu winst omdat de koers van de oliemultinational de afgelopen weken sterk was gestegen. Ook de lagere dollar en de lagere notering in New York waren verantwoordelijk voor de fors lagere koers.

Na de publikatie van de lagere netto winst, in guldens gemeten, volgde een licht koersherstel. Het verlies bleef omstreeks het middaguur beperkt tot 4,30 gulden op 238,50. Enthousiast over Koninklijke waren beleggers niet want de resultaten waren minder dan verwacht.

Op de obligatiemarkt waren de verliezen opnieuw hoog. Volgens sommige handelaren had dat te maken met de onzekerheid over de Economische en Monetaire Unie. Sommige vastrentende waarden lieten vier tot zelfs zes dubbeltjes liggen. “De markt is nog steeds dwalende. Dit is het laatste wat de aandelenmarkt nodig heeft”, verklaarde een handelaar. De AEX stond tegen 12.30 uur op een min van 1,68 punten op 509,10.

Heineken ging door winstnemingen 3 gulden omlaag naar 302. Woensdag was de brouwer nog zeer vast na de overname van twee Franse collega's. Unilever ging 3,50 gulden omlaag naar 232,80. Océ-van der Grinten was wederom vriendelijk gestemd en dikte vijf dubbeltjes aan op 118. Het bericht dat het concern op bepaalde gebieden samen wil werken met het Duitse computerconcern SNI, werkte nog steeds door op het Damrak.

NEW YORK De Amerikaanse beurs heeft gisteren haar recordreeks onderbroken. Na zeven achtereenvolgende beursdagen van records, moest het Dow Jones-gemiddelde van de grote industriefondsen het doen met een daling. De beursindex zakte met 21,68 punten tot 5.579,55.

De analisten maakten zich niet zo druk om de daling en wezen op de grote stijging die zich de laatste tijd heeft voorgedaan. Buiten de grote fondsen die in de Dow Jones-index zitten, ging het wat beter. Zo was de transportindex hoger, geïnspireerd door de luchtvaartfondsen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio speelde de daling van de dollar tegenover de yen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de koersen. Ook speculatie over een verhoging van het disconto in Japan vormde onderwerp van gesprek. Beide factoren leidden tot een daling van het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen met 57,40 punten tot 20.886,19.