'Grenspaal gaat omver na finale van EK in 2000'

EINDHOVEN, 15 FEBR. De afgelaste Derby der Lage Landen maakte gisteravond plaats voor woorden van verbondenheid tussen voetbalbestuurders van Nederland en België. Ze werden op een presentatie van het EK 2000, dat beide landen tussen 10 juni en 2 juli in het eerste jaar van de volgende eeuw samen organiseren, van enige emotie voorzien door KBVB-voorzitter Michel D'Hooghe. “Ergens bij Sluis staat een eenzame, oude grenspaal. Een symbool van drie eeuwen afscheiding die herinnert aan de Spaanse overheersing. Maar ook aan de grens tussen katholieken en protestanten, tussen Vlaanderen en Nederland. Ik heb met m'n collega Jeu Sprengers van de KNVB afgesproken dat we die paal na de finale van het Europees kampioenschap samen omverwerpen.”

Een broederlijk relaas dat haaks staat op de woede die Jos Staatsen in België bij de profsectie heeft veroorzaakt met zijn uitspraak op een UEFA-conferentie in Genève waar hij verkondigde dat het transfersysteem na het Bosman-arrest “dansend ten grave wordt gedragen”. De bestuursleden van Euro 2000 lieten de vriendschappelijke sfeer door deze 'Geuzenuitspraak' niet bederven. Alain Courtois (44), secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbal Bond werd gepresenteerd als de toernooidirecteur. Zijn kennis van de Franse taal speelde een belangrijke rol bij zijn benoeming.

Een paar 'plooitjes' moeten nog worden gladgestreken voordat op 10 juni 2000 in het Koning Boudewijn-stadion van Brussel de aftrap wordt verricht. Zo is het nog steeds niet helemaal duidelijk in welke stadions de 31 wedstrijden precies worden afgewerkt. De UEFA verlangt voor het evenement één accommodatie met een zit-capaciteit van 50.000 toeschouwers (voor de finale), twee van 40.000 en de rest moet minimaal 30.000 bezoekers kunnen herbergen. Het Constant Vanden Stock-stadion van Anderlecht lijkt niet te worden uitgebreid van 21.726 naar 30.000 zitplaatsen en kan dus weleens afvallen als tweede Brusselse EK-accommodatie. Brugge (Olympia Stadion) en Charleroi (Mambour) zijn wel van plan hun capaciteit uit te breiden, maar wanneer de nieuwbouw en renovatie wordt gerealiseerd is onbekend. Luik (Sclessin) past zijn stadion momenteel aan.

In Nederland bestaat hoogstens onduidelijkheid over het Gelderland-Stadion in Arnhem. KNVB-voorzitter Jeu Sprengers deelde gisteren mee dat als dit lang verwachte bouwwerk tijdens de laatste inspectieronde van de UEFA, op 1 juli 1997, nog niet uit de grond is verrezen, Nederland slechts drie stadions levert: het Philips-stadion in Eindhoven, De Kuip in Rotterdam en de Amsterdam Arena. Amsterdam en Rotterdam zijn kandidaat voor de finale. “We kiezen het mooiste en grootste stadion”, aldus Sprengers. Volgens KNVB-directeur Harry Been zullen ook financiële aspecten een rol spelen. De stichting Euro 2000 zal de finale mogelijk pas kort voor de loting in december 1999 toewijzen.

De organisatie gaat proefdraaien in de zomer van 1999 met een zeslandentoernooi, waaraan behalve Nederland en België verder Duitsland, Frankrijk, de Europese kampioen van 1996 en de organisator van het WK in 2002 (Japan of Zuid-Korea) zullen deelnemen.

De stichting Euro 2000 ontvangt van de UEFA vijftig procent van de recettes en tien procent van de inkomsten uit reclame en tv-rechten. Tezamen goed voor 58 miljoen Zwitserse francs (momenteel bijna 80 miljoen gulden). Dat bedrag moet volgens Sprengers voldoende zijn om de kosten te dekken. Behalve fiscale problemen en een vraagstuk over de dopingcontrole, moest de organisatie de veiligheidskosten dekkend zien te krijgen. “Daar zijn we niet helemaal ongeschonden uitgekomen”, aldus Harry Been. Van de door de overheid en gemeenten geschatte veertien miljoen gulden voor extra politie-inzet en andere veiligheidsmaatregelen, betaalt de stichting 1.4 miljoen gulden aan ieder land.

De verwachting is dat 31 wedstrijden gemiddeld in de wereld worden bekeken door 225 miljoen tv-kijkers. Dat zorgt in 140 landen voor een totaal van 7 miljard. De organiserende omroepen NOS, BRTN en RTBF hebben zich verenigd in Forto (Football Operations Radio and Television Organization) 2000. Drie omroepen zullen tien miljoen gulden moeten ophoesten, de NOS neemt daarvan vijf miljoen gulden voor zijn rekening. In elk stadion zullen tussen de twaalf en zestien camera's de wedstrijden registreren. Forto-directeur Ed van Westerloo verkondigde trots dat het EK voetbal qua tv-impact na de beide Olympische Spelen en het WK voetbal nog altijd het derde mega-evenement is van de wereld. En hij kon het niet nalaten eraan toe te voegen: “De afgelopen dagen is de indruk gewekt dat de nieuwe sportzender alle voetbalwedstrijden gaat uitzenden. De publieke omroepen hebben echter nog altijd de rechten van de komende twee EK's en WK's.”