Fundamentalisten naar macht Turkije

ANKARA, 15 FEBR. In Turkije maken de centrum-rechtse Moederlandpartij en de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij zich op voor een coalitieregering. De leiders van de twee partijen, Mesut Yilmaz en Necmettin Erbakan, kwamen gisteren in principe tot overeenstemming om samen te werken. Een definitief akkoord hangt af van de bereidheid van Erbakan on een roulerend premierschap te accepteren. Vandaag is over deze kwestie verder onderhandeld, zaterdag praat men door. De verwachting is dat dan de beslissing valt. Yilmaz wil als eerste regeringsleider worden. De Welvaartspartij heeft evenwel 25 zetels meer in het parlement dan de Moederlandpartij. Het argument van Yilmaz is dat zowel een meerderheid van de Turken als de internationale wereld moet wennen aan het idee dat de moslim-fundamentalisten na 18 jaar terug zijn in de regering.