FC Zwolle loopt vanaf 1998 half miljoen mis

Wethouder H. Janssen in Zwolle wil per 1 januari 1998 de jaarlijkse subsidie van een half miljoen gulden aan FC Zwolle stopzetten. Dat staat in de sportnota, die deze week wordt behandeld door de gemeenteraad in Zwolle. “Profsport is bedrijfsmatige activiteit”, zegt Janssen. “Daarvoor is structurele subsidie niet op zijn plaats. Dat stond al in onze sportnota en ons beleid wordt bevestigd door de extra inkomsten voor FC Zwolle van de televisiegelden.”

Voetbalclubs raken hun gemeente-subsidies kwijt door het KNVB-tv-contract, verwacht voorzitter G. Sporre van eerste-divisieclub FC Zwolle. “Het gevoel in het land is dat de voetbalclubs financieel een slag hebben geslagen en dat zullen weten ook”, zegt Sporre. “Alle clubs die voor 1 januari hun stadion hebben verbouwd of gerenoveerd, zijn de winnaars. In de toekomst zullen clubs bij de gemeente een dichte deur vinden. Daarbij wordt vergeten dat het transfersysteem is afgeschaft. De verkoop van spelers heeft ons in het verleden vaak moeten redden.”

Door het KNVB-contract ontvangt FC Zwolle vanaf augustus 1996 minimaal 2,9 miljoen gulden per seizoen. De gemeente betaalt nu, volgens een contract dat afloopt op 31 december 1997, jaarlijks een half miljoen gulden aan de voetbalclub. De gemeente is eigenaar van het stadion, dat in 1990 is gekocht voor 2,5 miljoen gulden. De gemeente vraagt 100.000 gulden huur en geeft een subsidie van 100.000 gulden. Verder krijgt de club jaarlijks een bijdrage van 397.400 gulden voor het beheer en het onderhoud van het stadion.

De fractie van De Groenen in Zwolle heeft het college van B en W afgelopen zaterdag al een brief gestuurd met de vraag of de subsidie niet eerder kan worden stopgezet. “De vercommercialisering van de voetbalrechten moet de gemeente geld opleveren”, zegt fractievoorzitter P. Pot. “Dat kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het zwembad.”