EU weert rijst via Antillen-route

BRUSSEL, 15 FEBR. De Europese Commissie wil een eind maken aan de goedkope invoer van Surinaamse rijst in Nederland. De commissie heeft gisteren maatregelen voorgesteld die de zogeheten Antillen-route moeten blokkeren. Nederlandse pellerijen importeren momenteel via de Nederlandse Antillen rijst uit Suriname. Ze maken daarbij handig gebruik van Brusselse voorkeursregels die gelden voor overzeese gebiedsdelen van EU-lidstaten. Na een lichte bewerking op de Antillen kan de rijst zonder importrechten Nederland binnenkomen. Met name Zuideuropese landen, die zelf rijst produceren, protesteren tegen de Antillen-route. De lichte bewerking is uitsluitend bedoeld om de heffingen te omzeilen, zo zeggen ze. De Europese Commissie wil nu de handelspreferenties voor overzeese gebiedsdelen aanpassen. Nederland is sterk gekant tegen het voorstel, dat enkele honderden banen op de Nederlandse Antillen in gevaar brengt. Uiteindelijk moet de Europese ministerraad een besluit nemen over het voorstel van de Commissie. (ANP)