Drukte bij terugkeer Blinker en Witschge

ROTTERDAM, 15 FEBR. Het leek wel of Feyenoord twee nieuwe spelers had gekocht. Een grote schare supporters stond vanmorgen voor het hek in De Kuip op de komst van Regi Blinker en Rob Witschge te wachten. De twee trainden na ruim anderhalve maand weer mee met de A-selectie nadat ze door trainer Arie Haan verbannen waren naar een eenzaam bijveld.

De arbitragecommissie van de KNVB sommeerde Feyenoord Witschge weer tot de hoofdmacht toe te laten. Dat zou volgens het vonnis vanaf komende maandag moeten gebeuren, maar Feyenoord liet de speler per telefoon weten dat hij met onmiddellijke ingang welkom was. “Heerlijk”, vond Witschge die voor de training zei zenuwachtig te zijn.Regi Blinker had samen met Witschge een zaak aangespannen, maar hij trok zich om onduidelijke redenen op het laatste moment terug. De vraag was wat de spits zou gaan doen. Zou hij alleen verder trainen, of zou hij zich in het kielzog van Witschge bij de A-ploeg voegen? Hij had gisteravond getwijfeld. Bang om van de training weggestuurd te worden. Maar toen kreeg ook Blinker een telefoontje van manager Hans Hagelstein. Die nodigde hem namens Arie Haan uit voor de training.

Op weg naar het trainingsveld werd Blinker vanochtend toegejuicht door een groepje fans. “Eindelijk is het weer eens druk op de training”, riep assistent-trainer Geert Meijer. De sfeer was lacherig. Op veld vielen Blinker en Witschge niet op. Ze hielden zich op temidden van hun ploeggenoten. Van een achterstand in conditie bij Witschge, zoals tijdens de arbitragezaak door Feyenoord werd beweerd, was vooralsnog geen sprake.

Intussen verklaarde Feyenoord spijt te hebben van uitlatingen over de spelers Bosz, Heus en Maas die samen met Blinker en Witschge de sfeer binnen de selectie negatief zouden hebben beïnvloed. “Op hun gedrag is niets aan te merken”, aldus Jorien van den Herik.

Bij de Feyenoord-voorzitter, die in het buitenland verblijft, was een deel van het pleidooi van mr. Nicole Edelenbos tijdens de arbitragezaak van maandag in het verkeerde keelgat geschoten. De directeur algemene zaken gaf aan dat Witschge mede van de training was verbannen wegens een verkeerde houding. “We hebben ons een beetje laten verleiden”, concludeerde Van den Herik. “Witschge mocht alleen om technische redenen niet meer meetrainen. Hij had geen zin om op de bank te zitten.”

Edelenbos sprak maandag over misdragingen van spelers tijdens een trip naar Barcelona. Dat was volgens de verraste Van den Herik “not done”. De voorzitter was er destijds zelf bij in Spanje. “De hele ploeg is daar op stap geweest. Dat mocht. We waren er zelfs blij mee want dat was in tijden niet gebeurd. De spelers mochten even stoom afblazen, maar zijn omdat ze toen twee keer anderhalf uur in een taxi hebben gezeten te laat in het hotel teruggekomen. Dat is alles. Het is ook onderling uitgesproken, klaar. Er zijn ook geen boetes uitgedeeld of zo.”Van den Herik zegt Witschge, maar met name Blinker alle medewerking te willen verlenen bij een transfer. “Ze hadden eigenlijk al lang weg moeten zijn, vind ik. Maar er was gewoon geen belangstelling. Als een club zich meldt, zullen we echt heel coulant zijn.” Dat betekent echter niet dat Witschge, die nog tot juli '97 een contract heeft, transfervrij mag vertrekken. “Maar we zullen wel nóg meer water bij de wijn doen”, aldus Van den Herik.

Het contract van Blinker loopt al het einde van dit seizoen af. Van den Herik: “Sheffield Wednesday heeft interesse voor Blinker getoond. Die club wil hem zien spelen, maar dat is door de slechte velden tot nu toe nauwelijks mogelijk geweest.”

Rob Witschge wilde vanmorgen niet over een transfer praten. Hij zei weer te willen proberen een plaats in de hoofdmacht te bemachtigen. Of dat na alle problemen van de afgelopen maanden nog wel kan? Trainer Arie Haan beweert dat iedereen die tot de A-selectie behoort in aanmerking komt voor een plaats in het elftal. Als hij iets anders had gezegd, zou hij waarschijnlijk wederom voor een arbitragezaak zijn uitgenodigd.

    • Hans Klippus