'De Edese pyromaan' betrapt op heterdaad

ROTTERDAM, 15 FEBR. De politie in Ede heeft gisteravond de 22-jarige F.D., bijgenaamd de pyromaan van Ede, op heterdaad betrapt bij brandstichting in een caravan in Veenendaal. De man reed na de brandstichting met hoge snelheid naar zijn ouderlijk huis, waar hij door de politie is aangehouden.

Een woordvoerder van de politie wil niets zeggen over de mogelijke betrokkenheid van de Edese pyromaan bij twaalf branden die in de laatste maand in de plaats zijn gesticht. Eerder ontkende hij dat F.D. hiervan werd verdacht. Maandag stelde de politie opnieuw een brandenteam in om onderzoek te doen naar deze nieuwe reeks brandstichtingen.

F.D. hoorde afgelopen dinsdag voor het gerechtshof in Arnhem vijf jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging tegen zich eisen voor dertig branden die hij in het voorjaar van 1995 aanstak in caravans, vuilcontainers, schuurtjes en bedrijven. Hij werd in oktober door de rechtbank in Arnhem tot diezelfde straf veroordeeld. Door een vormfout van justitie is hij sinds 1 december op vrije voeten.

Zijn 30-jarige broer K.D., die hem tot de brandstichtingen zou hebben aangezet, de lokaties zou hebben uitgezocht en zijn jonge broer leerde molotov-cocktails te maken, kreeg een jaar celstraf opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Bij de behandeling voor het gerechtshof van Arnhem betoogde F.D. nog dat hij geen pyromaan was en dus niet in aanmerking kwam voor tbs-behandeling. Hij zou nu ten volle beseffen wat hij zijn slachtoffers en zijn ex-vriendin had aangedaan. Procureur-generaal J. Coster van Voorhout, noemde dat “holle woorden”.