Chinese raket na lancering ontploft

PEKING, 15 FEBR. Een Chinese raket met aan boord een Amerikaanse satelliet is gisteren na de lancering in het Chinese Xicheng ontploft en neergestort. Volgens een woordvoerder van de autoriteiten in de provincie Sichuan zijn daarbij “vrijwel zeker” slachtoffers gevallen.

De satelliet, Intelsat 708, die gelanceerd moest worden was bestemd voor televisie- en telefoonverbindingen in Midden- en Zuid-Amerika. Een woordvoerder van Intelsat zei teleurgesteld te zijn over de mislukte lancering, maar het brengt de plannen van het bedrijf niet in gevaar.

De 426 ton zware en meer dan 50 meter lange Lange Mars 3B-raket kreeg al vijf seconden na de start een slagzij van circa 45 graden. Het gevaarte vloog daarna horizontaal, ontplofte en stortte neer vlakbij de lanceerinstallatie. De rechtstreekse tv-uitzending van de lancering werd door de Chinese censuur kort na de ontploffing afgebroken. Het is de vierde keer in drie jaar tijd dat de lancering van een Chinese raket mislukt. (AP, Reuter)