Bewakingssysteem Amazonegebied

BRASILIA, 15 FEBR. De Braziliaanse Senaat is gisteren akkoord gegaan met de aankoop van een Amerikaans elektronisch bewakingssysteem voor het Amazonegebied. De aankoop ter waarde van 1,4 miljard gulden is lange tijd omstreden geweest en heeft grote vertraging opgelopen door beschuldigingen dat politici en ambtenaren smeergeld hadden ontvangen om de order goed te keuren. Ook zouden inlichtingendiensten van de Verenigde Staten zich met de order hebben bemoeid, wat veel Braziliaanse politici zeiden te beschouwen als een inbreuk op de soevereiniteit.

Naar de order zijn vier onderzoeken ingesteld, die onder meer hebben geleid tot het aftreden van een minister van Defensie. Een speciale Senaatscommissie oordeelde gisteren dat zich bij de beslissing tot aankoop van het systeem geen onregelmatigheden hebben voorgedaan. Het systeem - SIVAM geheten; een netwerk van radarstations en 'grondsensors' van de Amerikaanse elektronicagigant Raytheon - is onder meer bedoeld om drugssmokkelaars in het moeilijk toegankelijke Amazone-gebied ter grootte van vier miljoen vierkante kilometer te kunnen opsporen en volgen.

In november keurde de Senaat de order af, waardoor de uiterste termijn van de offerte verviel. Daarover moet nu opnieuw worden onderhandeld. (AFP)