ADVIES VOOR EEN GOED HUWELIJK (3)

In zijn boek 'The complete hostess' schrijft de beroemde restauranteigenaar Giovanni Quaglino (een soort Braakhekke, Spijkers, Kranenborg anno 1935) dat zijn kookboek een correspondentiecursus is, een gids voor een gelukkig huwelijksleven. “Als een gehuwde man moe van zijn werk thuis komt en een heerlijk diner aantreft, vergeet hij al zijn zorgen en houdt hij meer van zijn vrouw. Een gelukkig huwelijksleven hangt voor een groot deel af van een goede keuken. Er zijn tegenwoordig meer echtscheidingen dan vroeger. Daar worden verschillende oorzaken voor aangewezen, maar die zijn niet juist.

Er zijn twee redenen die met elkaar te maken hebben. Eén ervan is dat de echtgenoot het eten dat hij thuis krijgt, kan vergelijken met het eersteklas voedsel in een restaurant. De andere reden is dat zelfs vrouwen die niets te doen hebben, denken dat ze geen tijd hebben om zelf het voedsel uit te zoeken dat zij en haar echtgenoot zullen gaan eten.''

Een eenvoudig door Quaglino aanbevolen voorgerecht. Het recept is voor twee personen. Vrouwen die hun echtgenoot weinig gunnen, kunnen de door Quaglino aanbevolen versiering vervangen door een zwart olijfje. Omdat appel snel verkleurt, is het aan te raden dit gerecht op het laatste moment klaar te maken.

Quaglino's kubistische salade:

Snijd een appel dwars doormidden. Haal het vruchtvlees uit de helften, maar zorg dat de schil heel blijft. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en roer er een beetje fijngesneden bleekselderij en dikke room door. Schep dit mengsel in de lege appelhelften en garneer met een kleine truffel.

    • Anne Scheepmaker