100 mln minder dan in 1994; Winst Philips vierde kwartaal valt fors tegen

EINDHOVEN, 15 FEBR. Philips heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar een tegenvallend resultaat bereikt, zo erkende president Jan Timmer vanochtend. “De winst uit normale bedrijfsuitoefening viel lager uit dan we hadden verwacht.”

De onderneming, die vanouds haar meeste omzet en winst in het laatste kwartaal van het jaar boekt, behaalde nu over die periode in 1995 een bedrijfsresultaat van 1,26 miljard gulden, honderd miljoen minder dan een jaar eerder. De nettowinst viel met 652 miljoen gulden ruimschoots lager uit dan een jaar eerder, onder meer doordat Philips 302 miljoen gulden aan reorganisatiekosten voor dochter Grundig als buitengewone last boekte. Een jaar eerder bedroeg de kwartaalwinst nog 933 miljoen.

Timmer signaleerde onder meer tegenvallende prestaties van zijn divisie consumentelektronica en de dochters Grundig en Polygram. Ook de divisie Domestique Appliences en Personal Care (scheerapparaten, zonnebanken en dergelijke) kende een 'teleurstellend vierde kwartaal' en een lager bedrijfsresultaat.

De problemen in consumentenelektronica, waaronder Philips en Grundig gebukt gaan, worden met name veroorzaakt door een krimpende Europese markt. Tekenen van herstellend consumentenvertrouwen, wat de verkoop kan opdrijven, zijn er vooralsnog niet. De prijserosie voor videorecorders en televisies schatte Timmer in 1995 op respectievelijk 12 en 5 procent. Grundig, dat over 1995 een negatief bedrijfsresultaat boekte van 330 miljoen mark (bijna 400 miljoen gulden), constateerde daarnaast dat de verwachte opleving als gevolg van de kerstverkoop uitbleef. Polygram, dat eenzelfde stagnatie bemerkte, waarschuwde in december al voor een tegenvallende winstontwikkeling.

De omzet van Philips bleef in het vierde kwartaal met 19,9 miljard gulden redelijk op peil. De groei ervan tegenover het voorgaande jaar bedroeg 1,04 miljard gulden, ofwel 5,5 procent. Hoewel Philips voor 1996 een geringere groei van de omzet voorziet dan in geheel 1995, toen de toename 5,7 procent bedroeg, zei Timmer de resultaten over het laatste kwartaal niet als trend te zien.

In consumentenelektronica, met een omzet van 21,9 miljard gulden Philips grootste divisie, werd vorig jaar slechts 1118 miljoen gulden bedrijfsresultaat behaald. Vooral door de problemen bij Grundig kwam dat resultaat 331 miljoen gulden lager uit dan in 1994. De best presterendeproduksector was andermaal componenten en halfgeleiders - goed voor 21 procent omzetgroei, tot 10,7 miljard gulden, en voor een bedrijfsresultaat van 2,2 miljard gulden, een verbetering met 40 procent.

De sector professionele produkten en systemen (industriële elektronica, medische en communicatie systemen) bleef als enige verliesgevend. Het resultaat verbeterde met 76 miljoen gulden tot 24 miljoen gulden negatief.