Winst Polygram toont stilstand na jaren groei

LONDEN, 14 FEBR. Muziek- en amusementsbedrijf Polygram, voor driekwart eigendom van Philips, heeft over 1995 een nettowinst behaald van 741 miljoen gulden, slechts 3 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat heeft de onderneming vanmorgen in Londen bekendgemaakt.

De minimale stijging van de winst beantwoordt aan de verwachtingen die Polygram in december uitte. Toen waarschuwde het bedrijf dat de winst, na vijf jaar onafgebroken groei met telkens 20 procent, zou stagneren. Belangrijke oorzaken zijn omrekening van Polygrams resultaten in Nederlandse guldens, die de omzet- en winststijging in zachtere valuta als pond, yen en dollar grotendeels teniet doet, uitstel van enkele nieuwe albums van bekende popartiesten, minder succes in popmuziek en uitblijven van een succesvolle film. Weliswaar steeg de filmomzet met 26 procent tot 1,235 miljard, maar het verlies op deze activiteit bedroeg 68 miljoen gulden, 26 miljoen meer dan een jaar eerder.

Ondanks de winststagnatie wil Polygram zijn dividend opnieuw verhogen. Voorgesteld wordt een dividend van 95 cent, een dubbeltje meer dan een jaar eerder. Volgens bestuursvoorzitter Alain Lévy weerspiegelt het hogere dividend Polygrams vertrouwen in de toekomst. Een concrete voorspelling over de ontwikkeling in 1996 gaf hij niet.

De koers van Polygram, die in december averij opliep, reageerde vanmorgen gematigd positief op de resultaten. Het fonds steeg op de Amsterdamse Effectenbeurs met 1,80 gulden naar 97,50 gulden.

De omzet van Polygram nam in 1995 toe met 2,3 procent, tot 8,8 miljard gulden. In lokale valuta bedroeg de stijging 9,2 procent en zou de winstverbetering 3,6 procent hebben bedragen. Polygram beschouwt de toename van de resultaten in lokale valuta als een betere maatstaf voor zijn fundamentele groei. Zou in Amerikaanse dollars zijn gemeten, dan was de omzet - gebaseerd op gewogen gemiddelde wisselkoersen - met 16,4 procent omhooggegaan. In Britse ponden had de stijging 12 procent bedragen.

Het bedrijfsresultaat van Polygram steeg met 1,4 procent tot 1,084 miljard gulden. In lokale valuta zou het 6,2 procent zijn geweest. In Noord-Amerika nam Polygrams bedrijfsresultaat in dollars met 8 procent toe, in het Verre Oosten met 28 procent gemeten in lokale valuta. Alleen in Europa daalde Polygrams bedrijfsresultaat, in lokale valuta met 4 procent. Financieel-bestuurder Jan Cook schreef dit toe aan het Europese aandeel in de verliezen op filmgebied, in combinatie met moeilijke economische omstandigheden in onder meer Duitsland.

Tot de 31 artiesten die vorig jaar onder contract bij Polygram meer dan 1 miljoen albums verkochten, behoort de Nederlandse orkestleider André Rieu. Het million sellers lag in 1994 2 lager, maar de gemiddelde prestatie per topper was toen hoger. De vijf 'meest verkochte artiesten' waren in 1995 goed voor 24 miljoen albums, in 1994 voor 29 miljoen stuks.