Voorzitter van parlement EU: Italië onzichtbaar

STRAATSBURG, 14 FEBR. De voorzitter van het Europees Parlement, Klaus Hänsch, vindt dat de Europese Commissie kansen laat liggen als het gaat om de vertolking van het buitenlands beleid. Ook vindt Hänsch dat Italië, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, onzichtbaar is als het gaat om de toelichting op het beleid.

“Daar moet verandering in komen”, zei Hänsch gisteren in Straatsburg. “De voorzitter van de raad van ministers moet niet wachten tot er een regering is gemaakt.” In Italië wordt gewerkt aan de vorming van een nieuw kabinet. In verband daarmee is deze week in Straatsburg tijdens de plenaire zitting van het Europees parlement geen minister van buitenlandse zaken aanwezig voor een toelichting op het Europese beleid ten aanzien van Joegoslavië, Noord-Ierland en het Grieks-Turkse conflict over een onbewoond eilandje in de Aegeische Zee. In bredere zin is Hänsch van mening dat het gemeenschappelijk buitenlands beleid van de EU onvoldoende voor het voetlicht komt.