'Verongelukte bus was wel voorzien van winterbanden'

ZWOLLE/DEVENTER, 14 FEBR. De Nederlandse bus die maandagmiddag verongelukte in het Duitse Sauerland was wel degelijk voorzien van winterbanden. Dit zegt woordvoerder R. Brouwer van de Zwolse touringcarmaatschappij Hanze Tours, de eigenaar van de bus. Bij het ongeluk kwamen zeven mensen om het leven.

Brouwer reageert op verklaringen van de Duitse politie, die gisteren meedeelde dat de bus niet op winterbanden reed. Volgens Brouwer was de bus voorzien van zogeheten modder- en sneeuwbanden, een type dat internationaal bekend zou staan als winterbanden.

Een medewerker van Hanze Tours zal de banden van bus onderzoeken. Zodra dat is gebeurd zal de Zwolse touringcarmaatschappij een officiële verklaring geven. “De banden zijn er al aan het begin van de winter ondergezet. Dat heeft tenminste het bedrijf bezworen waar we de bus van hebben gekocht. Dit dringt ons de verkeerde hoek in. Wij worden nu plotseling verdachte.”

In de bus zaten 49 mensen, de chauffeur niet meegerekend. Het waren leden van de personeelsvereniging van het Deventer sport- en recreatiecentrum De Scheg. Het centrum, gemeentelijk eigendom, is in ieder geval tot en met morgen gesloten. Het is zelfs de vraag, zo zegt een woordvoerder van de gemeente, of het complex - met onder andere een tropisch zwembad en een ijsbaan - op korte termijn wel open kan. “Tenslotte missen we nu een groot aantal personeelsleden.” De vlaggen rondom De Scheg hangen halfstok.

Van twee passagiers is de toestand nog altijd kritiek. In totaal dertig passagiers zijn in de loop van de dag naar Nederland vervoerd. Van hen zijn 23 met ambulances naar het academisch ziekenhuis in Utrecht gebracht, zeven werden met taxi's naar Deventer vervoerd. Negen passagiers konden vanmiddag wegens hun verwondingen nog niet terug naar Nederland. Van de drie Nederlanders die inmiddels uit het ziekenhuis zijn ontslagen, is er een op eigen gelegenheid naar huis gegaan. De andere twee blijven in Duitsland bij familieleden die nog in het ziekenhuis liggen.

Burgemeester J. van Lidth de Jeude van Deventer is de afgelopen dagen opgetreden als voorzitter van de beleidsstaf die de afwikkeling van het ongeluk vanuit Nederland heeft gecoördineerd. De gemeente is nu aan het nadenken over een passend vervolg, zegt de woordvoerder. Hoe dat er uit gaat zien, is nog niet duidelijk. “Misschien dat we een soort herdenking moeten houden.”

Het busongeluk gebeurde maandagmiddag rond half vijf bij de Duitse wintersportplaats Winterberg in het Sauerland. De weg was door hevige sneeuwval glad geworden. Op zeker moment moest de chauffeur, die stapvoets reed, remmen voor een bus voor hem. Bij het ontwijken van de bus botste hij tegen een tegemoetkomend VW-busje, raakte in de slip en stortte in een tien meter diep ravijn. De bus kwam op zijn kop in een greppel tot stilstand.