Unilever biedt 1,2 miljard gulden voor Helene Curtis

ROTTERDAM, 14 FEBR. Unilever wil de Amerikaanse fabrikant van cosmetica Helene Curtis overnemen. Het Brits/Nederlandse concern brengt een bod uit op alle elf miljoen uitstaande aandelen van Helene Curtis van 70 dollar in contanten, wat de totale waarde van de transactie op ruim 1,2 miljard gulden brengt.

Unilever, producent van onder meer voedingsmiddelen, wasmiddelen en toiletartikelen, maakte vanmorgen bekend dat naar verwachting op 20 februari een openbaar bod wordt gedaan op alle aandelen Helene Curtis. Het concern streeft er naar de transactie, die wordt gesteund door de directie van Helene Curtis, per eind maart af te ronden. Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson en Procter & Gamble werden ook genoemd als geïnteresseerden voor Helene Curtis. Een andere Amerikaanse cosmetica-firma, Maybelline, werd recentelijk overgenomen door een rivaal van Unilever, het Franse L'Oreal.

Helene Curtis is een belangrijke producent en verkoper van produkten voor haarverzorging, zoals shampoos, conditioners en styling produkten alsmede deodorants en huidverzorgingsartikelen. De omzet van Helene Curtis bedroeg in het het boekjaar 1994/95 ruim twee miljard gulden, met een netto winst van 31 miljoen gulden. In het derde kwartaal van het boekjaar 95/96 boekte Helene Curtis evenwel een verlies van 7,2 miljoen dollar en daalde de omzet met vijf procent.

Het zwaartepunt van de verkopen van Helene Curtis ligt in de VS, waar het concern tweederde van de omzet bereikt. Bekende merken zijn Suave, Salon Selectives, Finesse en Quantum. Buiten de VS heeft Helene Curtis belangrijke vestigingen in Japan, Canada, Engeland en Australië. Bij de onderneming werken 3.300 mensen, van wie ongeveer 2.200 in de VS.

Unilever breidde sinds de jaren tachtig zijn activiteiten uit op het gebied van toiletartikelen, die nu goed zijn voor 15 procent van de totale omzet. Met de overname van Helene Curtis versterkt Unilever zijn positie in belangrijke categorie van produkten van persoonlijke verzorging. Volgens Robert Phillips, bestuurslid van Unilever, is het concern op dat gebied ondervertegenwoordigd in de VS.

Als onderdeel van het samenwerkingscontract heeft Unilever een overeenkomst gesloten met Ronald J. Gidwitz, president en bestuursvoorzitter van Helene Curtis en met andere houders van zogenoemde Class B aandelen, die samen 29 procent van de aandelen bezitten. Het belang van de familie Gidwitz vertegenwoordigt ongeveer drie kwart van het stemrecht van Helene Curtis.

De overeenkomst behelst onder meer het verlenen van een optie aan Unilever om deze aandelen voor 70 dollar per aandeel te kopen. Deze optie wordt uitgeoefend na sluiting van het openbaar bod.