Skaardal skiet naar goud op Super G

GRANADA, 14 FEBR. Drie Scandinaviërs eindigden gisteren in Spanje bij de WK skiën op het onderdeel super G op het erepodium. De Noor Atle Skaardal won in de Sierra Nevada de titel bij de mannen. De zilveren medaille ging naar de Zweed Patrik Jaerbin. De Noor Kjetill-André Aamodt veroverde het brons.

Atle Skaardal was tot gisteren een van de weinige Noorse alpineskiërs zonder een kampioenschap achter zijn naam. Tijdens de WK sloot hij een onfortuinlijk tijdperk af waarin hij in de schaduw stond van zijn landgenoten Kjetil-Andre Aamodt en Lasse Kjus.

Vier dagen voor zijn dertigste verjaardag veroverde hij als eerste Noor de wereldtitel op de Super G in 1.21,80. Vóór de Zweed Patrik Järbin (1.22,09) en landgenoot Kjetil-Andre Aamodt (1.22,11). Voor de laatste was het de vierde medaille tijdens een mondiale titelstrijd. Drie jaar geleden in Morioka veroverde de 24-jarige sportman zowel goud op de reuzenslalom en slalom alsmede zilver op de combinatie. De Fin Jane Leskinen completeerde de Scandinavische heerschappij in het zonnige Andalusië door als vierde te finishen. De Nederlander Harald de Man einigde als 51ste in 1.27,03. Bram van Es werd gediskwalificeerd. Hij miste een poortje.

Skaardal droeg zijn wereldtitel op aan zijn grootvader, die vorige maand overleed. De gelukkige winnaar bedankte zijn opa voor de vele steun en hulp tijdens zijn loopbaan. Drie jaar geleden in het Japanse Morioka gold Skaardal als favoriet voor de Super G. De race werd echter afgelast wegens slechte weersomstandigheden. Hij diende toen genoegen te nemen met het zilver op de afdaling. “Ik was knap zenuwachtig. Mijn grootse zorg was het snijden van de poortjes en hoe snel ik de bochten zou nemen. Daarmee kun je veel tijd winnen, maar ook tijd verliezen.”

Wedstrijdleider Hujara adviseerde twee landen hun zwakke skiërs terug te trekken van de afdaling, die vanaf vrijdag op het programma staat. Voor de deelnemers van Taiwan en Griekenland acht hij de afdaling te snel en te gevaarlijk. Hujara: “Er zijn twee skiërs die geen enkel punt hebben behaald in de afdaling. Dat betekent dat ze nog nooit aan een afdaling hebben meegedaan. Het zou niet mogelijk moeten zijn dat het WK een podium is om skiërs te testen. Ik vraag jullie verantwoordelijkheidsgevoel te tonen en deze mannen terug te trekken.”

Taiwan nam het advies van Hujara ter harte. De Grieken laten de beslissing over deelname van Thomas Lefoussis over aan de jury. Die heeft daartoe de bevoegdheid en zal vermoedelijk na de eerste training vandaag beslissen over de Griekse waaghals. Aanvankelijk wilde Hujara de zwakke, meestal exotische landen schrappen van de deelnemerslijst van de Super G. Uiteindelijk gingen deelnemers uit Cyprus, Senegal en Brazilië toch van start. Ze finishten gisteren zonder noemenswaardige problemen.