Schietpartij Russische ambassade N-Korea

ROTTERDAM, 14 FEBR. Een Noordkoreaan is vanmorgen al schietend de Russische ambassade in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang binnengedrongen. Daarbij zijn enkele Koreaanse bewakers om het leven gekomen. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS dat zich baseert op bronnen in Noord-Korea.

De ongeveer 25-jarige man heeft volgens het persbureau politiek asiel aangevraagd. Hij dreigt zelfmoord te plegen als hem dit niet wordt verleend. Hij zou hebben geëist dat medewerkers van de ambassade bij hem in de buurt blijven, zonder hen met geweld te dreigen.

Incidenten als deze zijn zeldzaam in het streng orthodox-communistische Noord-Korea. Het land bevindt zich in een ernstige economische crisis, waardoor volgens waarnemers in Zuid-Korea de oppositie tegen het bewind groeit. Ook het aantal overlopers neemt toe.

Gisteren liep Sung Hae Rim, een van de ex-vrouwen van de Noordkoreaanse leider, Kim Jong Il, over. Naar alle waarschijnlijkheid ontvluchtte ze haar villa in Genève, waarheen ze door Kim na hun scheiding was verbannen, en zal ze via een derde land naar Seoul reizen. Het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap citeerde vandaag een regeringsfunctionaris in Seoul die zei dat Sung momenteel in Nederland verblijft. Maar de Zuidkoreaanse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zeggen van niets te weten. De gezaghebbende Zuidkoreaanse krant Chosun Ilbo zegt in een telefonische reactie dat Sung naar een ander Europees land is gereisd, niet naar Nederland.

Hoewel Sung Hae Rim (59) allang uit de gratie was in Pyongyang, wordt haar vlucht gezien als een gevoelige klap voor Kim Jong Il.