Olies en bier zetten toon op stijgende aandelenmarkt

AMSTERDAM, 14 FEBR. Vanochtend was Heineken de beurslieveling met een stijging van ruim acht gulden. De Franse acquisitie spreekt klaarblijkelijk tot de verbeelding van beleggers. Ook Koninklijke Olie en Philips waren gevraagd. Morgen maken beide concerns hun jaarcijfers bekend.

AMSTERDAM De effectenbeurs zette zijn opmars vanochtend voort. Halverwege de ochtend stond de beursgraadmeter AEX op een winst van 5,19 punten (bijna 1 procent) bij 515,18. Tegen het lunchuur was daarvan een deel als gevolg van winstnemingen weggesmolten. De winst bedroeg toen nog ongeveer drie punten (512,94).

Lagere obligaties, een terugvallende dollarkoers en nagenoeg gelijkblijvend Wall Street konden niet verhinderen dat de AEX opnieuw opklom. Na anderhalf uur handel stond de graadmeter voor het eerst boven de 515 punten.

De vraag kwam vooral vanuit de optiebeurs, waar vrijdag de nodige termijncontracten aflopen. De professionele handel “koopt” daarmee de index omhoog, klagen handelaren. Uitzonderlijk grote omzetten waren er echter niet niet bij.

Opvallend was de koersontwikkeling van Polygram. Het entertainmentfonds, voor 75 procent eigendom van Philips, maakte volgens verwachting een iets hogere winst bekend. Aanvankelijk ging het aandeel in waarde achteruit, maar na een paar kleine aankopen werd het verlies omgezet in een winst: plus 1,90 gulden op 97,60.

De koersstijging van Heineken daarentegen had een hechter fundament. Het bierfonds valt in de smaak na de overname van twee Franse brouwerijen, waarmee het in één klap een grote speler op de Franse markt is geworden. Het aandeel kreeg er 8,20 gulden bij op 305,70.

Ook Philips en Koninklijke Olie lagen goed in de markt. Beide maken donderdag hun jaarcijfers bekend. De 'Flippen' kregen er 1 gulden bij op 65,90 en 'Olies' stegen aanvankelijk met 2,20 gulden naar 243,30 om later iets hiervan in te leveren op 243,10.

Een andere smaakmaker was kopieerconcern Océ-van der Grinten. De koers trok met 3,40 gulden op tot 116,30.

Randstad en Content Beheer moesten beide terrein prijsgeven. Vendex, dat ook actief is in uitzendwerk, zag de koers na het verlies van dinsdag, evenwel met twee kwartjes omhoog gaan tot 49,30.

De obligaties verloren dooreen ongeveer een kwartje. De dertigjarige staatslening (7,5 procent) vberloor zelfs 43 cent op 107,52. De dollar noteerde tegen het middaguur een halve cent lager op 1.6465 gulden na een opening die een cent lager was begonnen.

NEW YORK Wall Street heeft dinsdag nog net tegen het sluiten van de markt winst geboekt en een nieuw hoogtepunt bereikt, het zevende achtereenvolgende. Het Dow Jones (industrial) gemiddelde steeg na een grillige dag toch nog met 1,08 punt tot 5.601,23. De omzet viel met 445 miljoen aandelen behoorlijk groot uit.

De beursmeter opende met een stevig verlies, vooral geschrokken door door de afnemende orderportefeuille van de halfgeleiderindustrie. Dalende technologiefondsen drukten de stemming. Desondanks kreeg de beurs vrij snel weer de opgaande lijn te pakken. Hogere obligatiekoersen droegen daaraan hun steentje bij.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo heerste vandaag een vriendelijke stemmming. Het Nikkei-225 koersgemiddelde steeg met 159,36 punten tot 20.943,59.