NOS dreigt met rechter

ROTTERDAM, 14 FEBR. De NOS eist van de KNVB nieuwe onderhandelingen over de uitzendrechten van voetbal op televisie. De NOS wil een nieuw bod kunnen uitbrengen omdat de KNVB zich bij de biedingsprocedure aan misleiding schuldig zou hebben gemaakt. De KNVB zou bovendien het pakket van uit te zenden wedstrijdbeelden hebben gewijzigd zonder dit aan de NOS duidelijk te maken.

Dit heeft NOS-voorzitter A. van der Louw gisteren meegedeeld. De NOS dreigt naar de rechter te stappen als de KNVB aan dit verzoek geen gehoor geeft. Maar volgens een woordvoerder van de KNVB zijn nieuwe onderhandelingen met de NOS uitgesloten. “Afgelopen zaterdag hebben we de rechten overgedragen aan het nieuwe sportkanaal. Daarmee moet de NOS voortaan onderhandelen.”

Volgens B. Geersing, financieel directeur van de NOS en lid van de onderhandelingsdelegatie, heeft ook de NOS aan de KNVB voorgesteld om - eventueel met andere partners - een sportkanaal op te richten. “Maar de KNVB heeft ons altijd verteld dat ze niet aan een sportkanaal dachten.”

Volgens de NOS heeft de KNVB ook - geheel tegen de afspraak - verzwegen dat werd onderhandeld met het nieuwe consortium. Maar in een brief van 19 januari deelde de KNVB aan NOS/ Filmnet/ HMG mee dat de procedure in het bidbook was beëindigd en dat behalve met de NOS ook nog met twee andere partners werd onderhandeld, waaronder 'een nieuw interessant consortium'. Geersing van de NOS heeft de KNVB er toen naar eigen zeggen op gewezen dat de KNVB niet zomaar - buiten de afgesproken procedure - met nieuwe partners kan onderhandelen over een ander pakket. Volgens een woordvoerder van de KNVB is er op deze brief geen formeel bezwaar binnengekomen en was daarmee de procedure in het bidbook beëindigd.

Maar de NOS is van mening dat de KNVB zich in dit stadium van het onderhandelingsproces niet meer eenzijdig kon terugtrekkken. De NOS wil nu een nieuw bod uitbrengen op het pakket waaraan de KNVB de voorkeur heeft gegeven. Dit pakket kwam volgens de NOS namelijk niet in het bidbook voor. De KNVB liet daarin weten dat niet al het voetbal via het open net moet worden uitgezonden: 'Overkill dient te worden voorkomen: het mag niet gebeuren dat de voetbalconsument het stadion gaat mijden', zo valt te lezen in het bidbook.

De alliantie NOS/ HMG/ Filmnet zegt dat hun bod uitging van 48 wedstrijden op een gesloten net, de zender voor betaaltelevisie van Filmnet. Op dit gesloten net zouden ook de zes voetbalklassiekers met Ajax, PSV en Feyenoord worden ondergebracht. Het nieuwe sportkanaal is van plan 40 wedstrijden op een 'open net' integraal uit te zenden - deels live, deels met vertraging. Daarbij zitten alle klassiekers tussen Ajax, PSV en Feyenoord. Maximaal 30 wedstrijden verdwijnen hierbij naar een gesloten kanaal. Volgens NOS-voorzitter A. van der Louw zal de hoogte van een nieuw bod “in ieder geval niet lager” zijn dan het bod van de nieuwe sportzender. Voor deze zender is een consortium gevormd van onder meer Endemol, Philips, ING Groep en de KNVB. Dit consortium heeft de KNVB ruim 1 miljard gulden geboden.