NEC ontwikkelt digitaal watermerk tegen kopiëren

ROTTERDAM, 14 FEBR. Het Japanse computerbedrijf NEC heeft een digitaal watermerk ontworpen waarmee de auteursrechten op muziek, beeld en multimedia op Internet kunnen worden beschermd. Volgens de Japanse onderneming zullen meer bedrijven diensten aanbieden op het mondiale digitale net nu hun auteursrechten beter beschermd kunnen worden. Het bedrijf hoopt het systeem “zo spoedig mogelijk” op de markt te kunnen brengen.

Het watermerk bestaat uit een onzichtbare code die in de door de multimedia te gebruiken data is vastgelegd. Met behulp van een decoder kan de gebruiker de informatie raadplegen maar niet kopiëren. Het watermerk wordt op verschillende punten aangebracht en bij pogingen het watermerk te verwijderen wordt de kwaliteit van de gegevens ernstig aangetast, aldus NEC.

Het Japanse bedrijf meent dat het watermerk veel beter is dan de tot nu toe bestaande bescherming van digitale informatie. Tot op heden moeten gebruikers een wachtwoord intoetsen voordat ze toegang krijgen tot de gegevens . Volgens NEC is het kraken van deze wachtwoorden niet moeilijk. Volgens vice-president Tatsuo Ishigoro van NEC is de bescherming van eigendomsrechten een steeds belangrijker onderwerp.(Reuter)